DARAH NIFAS BERAPA LAMA

Saya keguguran 12w 4h pada 18/4/2023. Biasanya berapa lama darah nifas keluar ya. Sebab ada masa darah akan keluar sampai skrg. Risau pun ada...

3 Balas

nifas max 60 hari. kalau ada gap in between, tak lebih 15 hari. kalau lebih 15 hari suci lepas tu Keluar darah lagi, dah dikira haid. jelas tak? suci tu kita yakin yg mmg dah takde darah, kena terus mandi. sebab ada yg tunggu sampai seminggu takde darah baru mandi wajib. tak boleh mcm tu ye. sebab mandi wajib ni melibatkan solat kita. so kita yakin je kering, kena terus mandi

Ada gap dan saya pun mandi wajib, tapi tak sampai seminggu darah keluar balik, macam period lebih kurang 5 hari. kemudian darah cuma keluar setompok² je, sehari sekali. Hari ni darah keluar mcm period. Adakah darah ni dikira nifas? Normal ke darah nifas bagi yang keguguran 12w max 60hari. Tanya kakak², mereka kata dlm 2 minggu je...

sy tunggu sampai 60 hari. tapi sbb mmg bleeding byk seminggu sebelum kena buat emergency DnC. dalam 3 minggu juga nak tunggu keluar habis. Dy keluar sikit2.😅 boleh rujuk website muftiwp utk penjelasan darah waktu gugur

11mo ago

ok baik, terima kasih ya