boleh minum ni sewaktu pregnant?

hi mummys, nak tnya waktu preggy boleh minum cranberry nii? sbb ada masalah keputihan yg banyak jadi tak selesa 🥲

boleh minum ni sewaktu pregnant?
2 Balas

kalau dekat ingredients tulis 100% cranberry juice, baru boleh minum. kalau dok tambah gula/pemanis tambahan, elok tak minum sbb pregnant ni sgt senang ya sangkut GDM. nasihat sy kalau nak elak keputihan kena bykkan bedrest, faktor byk berjalan/buat kerja sampai kita letih pun boleh jadi tp paling penting sekali mestilah dari pemakanan kita. kurangkan/tak ambil langsung gula tambahan ni (gula putih) or apa2 makanan/minuman manis yg mmg kita tahu ada gula. bykkan minum air masak & ambil yoghurt asli, kalau tak lalu yoghurt perisa buah tu pun boleh. & ambil buah segar (jambu, oren). keputihan ni normal je sebenarnya, kecuali terlalu byk sampai berketul, berwarna & berbau busuk - yg ni kalau kena mmg kena check doc sbb risau GBS pulak, gbs ni bahaya utk baby.

2y ago

sya beli yg brand dlm gmbr tu sis, dia tulis memg 100% pure. tpi tak tgok pula kandungan gula tu. terima kasih sis sbb jawab soalan sya 🥰

nak tahu juga