Jeruk Pak Ali

Hi mummy2 semua..blh ke mkn jeruk pak ali.. preggy 7+weeks

25 Balas

Saya dapat Tau pregnant 5week, makan mangga mentah + belancan kicap+ cili..ya ampun nikmatnya ...Dua Hari berturut2 makan mangga mentah...tak Tau la sbb teringin sngt...bnyk juga dalam 6-7 biji mcm tu habis saya makan seorang...kandungan ok jer...cuma sy Tak galakkan org lain ikut...sbb badan masing2 Tak sama Kan...apa pun sis makan biarla besederhana utk memenuhi keinginan ja..tahniah sis , jaga kandungan elok2, makan makanan berkhasiat. 🥰🥰🥰

sy ada makan juga sikit buat hilang terliur tgk satu office makan. Alhamdulillah baby dah 22 weeks sihat. jgn mkn byk je, aritu sy mkn 5 6 biji je. sebab takut stress x dpt mkn sbb terliur sgt tgk org makan.

Klau boleh elakkan dulu. Saya 7 minggu jeruk ap pon tak sentuh. Nurse pesan elakkan mkn jeruk sbb kandungan masih awal. Teringin mmg teringin. Dah masuk 18 minggu bru mkn. Tu pon sikit. Sekadar rasa je.

Kalau boley cuba elakkn mkn berasid/ masam untuk elakkn kguguran. Kandgn msih awal ni bhya.. xbtol2 kukuh melekat lg. Ape2 pon hati2 ya.. bringat ebih baik sblum ape2😉😊

Kalau bole elakkn dlu sis.. Cube mkn yg brkhsiat mcm oren ke atau jmbu batu tu ke.. Biar msam buah jgn msam asid. Kwan sy awl2 sllu mkn jeruk tp asbab kot kndungn xmnjd

Sy makan je. Sbb ms memula pregnant anak yg first selalu jgk makan jeruk betik. Boleh dikatakan tiap² hari. Takboleh move on. Hahah

Jeruk apa tu? Jeruk buah ke? Dkt bahagian dalam app ni ada rujukan makanan apa boleh makan atau tak boleh. Cuba sis rujuk tengok

Saya makan nc kerabu.. Dye nye cili ke ape entah ade letak cuka.. Lepastu merana kejap.. Pastu taubat xnk mkn daa..

Kalau boleh, elakkan.. jeruk mmg tak bagus utk kandungan.. klau stakat nk merasa, sikit je mkn. Kne beringat

Saya x galakkan lah , sebab salah 1sebab sy bleeding masa kandungan 6bln saya makan cili jeruk