mcm was was🥲dan keliru

Hi mummy ..nk tanya kita sepatutnya scan perut dulu ke atau terus buat buku pink..sbb saya xpernah scan tapi saya dh berapa bulan xdatng bulan🙁 saya dh cuba buat uji kehamilan tu memang sah mengandung😕saya takot nanti gi klinik buat buku pink cek2 saya xmengandung🥲just risau ja 😭 apa pendapat korng?

2 Balas

Actually terpulang kpd awak. Kalau awak pergi scan kat klinik swasta, awak boleh directly bwk picture ultrasound scan tu ke klinik desa @ klinik kesihatan utk proses nk buka buku pink. TAPI kalau awak nak directly ke klinik pon takda masalah. Diaorg akan buat UPT utk pengesahan. Mcm saya masa perut (8 weeks), saya bwk picture ultrasound scan / surat nikah / IC saya & suami ke klinik desa berdekatan. Masa tu nurse ada interview & minta details2 penting sikit, lebih kurang dlm 10>15 minit ja. Nurse bg date saya dtg ambil buku pink & first baby & mommies check up. (13 weeks). Lgpon skrg kita dlm musim covid-19. Kebiasanya sblm awak ke klinik desa @ klinik kesihatan utk buka buku pink, awak kena buat appointment dulu sbb sesetengah klinik susah terima directly walk in. Sebaiknya awak call klinik berdekatan dgn tmpt tinggal awak utk pengesahan. So takda la awak buang masa & penat pergi & balik 😬

hi. .kk tmpt sya minta gmbr scan dn buat buku 10 week ..xthu klinik lain...biasanya 10w tu dh ada kntung dn janin..jd xyh buat upt lgi d klinik dn blh trus cek kshtn kli prtma dtg mcm bp, gula, hb...