Buntu ,masih perlukan jawapan

Hey mummy ,nak tanya apa perasaan korang kalau tengah preg tapi husband buat hal ? Bukan nak minta di kecam atau bukak aib suami or what tapi sekadar luahan penat sangat tanggung dari preg anak sulong gugur skrg preg ke 2 dia still x berubah , tengah preg then tadi pukul 6 lebih terbaca lah ws suami dengan kawan dia tarikh 5/12 , dalam masa yang sama 4/12 saya baru masuk hospital sbb oksigen drop ,and 5/12 tu dia lepak rumah bujang dia lah before kawin lgi ,bila belek ii ws dia ,terkantoi yang dia ambik dadah (flavour pening) apa perasaan korang kalau jadi tmpt saya ye ? ,saya betul ii down rasa nak mati je btw saya ada (deepress and bipolar) skrg shaking satu badan xtahu nk buat apa menangis je mampu even mmber dia tanya nak lagi x (dia kata taknak) tapi rasa dh x yakin dengan dia (dah x percaya ) letih sangat hadap benda ii mcm ni tolong warga ibu ii beri nasihat apa patut saya buat 🥲 #seriusnanya #pleasehelp ##ingintahu #pleasehelp

11 Balas

sya dpt pesan 1 je .. if dah terjebak dgn dadah , susah nak tgk perubahan dorg .. bekas suami sya dulu penagih dadah and lepas sya bersalin dia hampir nak jual anak sya dgn org yg dia ambil benda tu .. nasib sya bawak lari anak sya pergi rmh mak abah sya and trus bincang dgn abah sya tlg urus bab cerai .. and family dorg jenis backup dia so semua benda dorg salahkan sya(lantak bukan den kesah pon) dorg tau je anak dorg penagih tpi x nak anak dorg slh .. so sya bagi nasihat awal2 dgn sis , better sis bertindak dri sekarang .. buat mana yg betul .. ketepikan perasaan syg .. pentingkan kesihatan diri sndiri and kandungan dulu ..

saya takde pengalaman husband menghisap dadah tapi ada dalam family yg mcm tu. kahwin 3x anak dah 3 org sampai umur 50+ baru nak berubah tu pun dah berpuluh kali keluar masuk penjara. org isap dadah ni mulut manis & dah sah lah nanti bila dia dah utamakan dadah nafkah bini & anak pun terabai, trust me. bila dah addicted sampai tahap hilang kewarasan diri , boleh membunuh & pukul kita tau sebab nak duit beli barang tu. Sebelum terlambat baik puan bertindak cepat, kalau kena rush rumah tu & suami ada barang dengan puan sekali kena angkut. runn for your life!!!

xpe dik sabar dik..adik jgn stress..buat mse skarang adik utamakn adik n beby dlm kandungan..kte sbgai wanita tak lari dari pnat yg nmenye seorang laki nie..adik egt pesan 1 jer..1000 dlm 1 ssah kte nk jmpe laki btul2 mnitik berat pasal kite..so kte go on n kuat dri n hati..klou ade fmily adk..cbe brgatung ngn ngn dorg dlu..smpai adik da ckup kuat lpas branak n sihat..adik buat kputusan adik yg terbaik..egt..laki dlm 1000 ..1 jer yg beruntung..yg len mmg mnyakitkan..spe bertuah jer dpt..yg senaseb kte nie..trus kn hdup..n syg dri kte..okay🥰

ssah nk tggl bnda ni.even abg sy sndri ank 6 dh,xtau camana kkak ipar leh tahan.tp org ckp dr seksual org main brg ni lain mcm ek.sy pon x pnh la tnye kkak ipar bnda snstif mcm tu.tp dr lelaki mmg gtau bab tu ssah org pmpuan nk tggal. klau sy,sy xnk lama2 dgn suami mcm tu.ank2 mmbesar,akn tgk dan akn tau. buat kputusan tuk sis n ank,pk la mne yg tbaik.berubah xde dlm kamus dorg kot

kes berat mcm tu elok fikir masa depan ank je sis..nk ke ank hidup dlm persekitaran tak elok? bukan senang depa nk berubah apa lg masih berkawan dgn kawan2 jahat tu. bila dh ambik bahan terlarang ni, lama2 akn bg effect pada mental. dh byk kes dera, pedophile & bunuh melibatkan penyalah gunaan dadah.. boleh cari mna2 individu yg dipercayai utk bantu sis dlm hal ni.

call aadk, report. suruh dorg angkut suami tu. taik dadah ni mmg susah nk tgl. jgn sampai awk jadi mangsa dia pulak satu hari nnti. and report sekali rumah lama dorg tu, and kwn2 die. biar kena angkut semua sekali.

2y ago

betul. pengalaman saya bukan lah husband, tapi abang saya sendiri. parents saya fikir malu, fikir sayang, sanggup bela dia. tapi makin lama, dia makin berani. bertahun2, baru nak report aadk. masuk pemulihan tak lama pun, janji nak berubah, parents percaya, bawa dia keluar. dia ambik balik barang tu. sebab masih involve dgn same circle. saya dah pesan dekat parents, jangan percaya baru sgt tu masuk pemulihan. tapi diorang percaya. skrg? dah mcm org tak betul. kalau saya datang rumah, mmg rasa nak pijak je dia. 😌

Sy xdk pengalaman kes2 mcm ni, tp klau bnda cmni, diorg memg susah nk brubh...buat la keputusan y terbaik utk awk dgn ank... Semoga Allah permudahkan segala urusan awk dn beri y terbaik buat awk dn ank.. Amin🤲

puan dan suami perlu rujuk pada pakar counselling rumah tangga, pergi bedua, jika disni, puan je yg dpt nasihat, suami masih bgitu. dihrp urusan puaan dipermudhkan ye. in sya Allah Amin2 .

2y ago

tak rasa kaunseling boleh tolong sbb kes dadah bukan kes laki culas nafkah ke dera emosi ke. benda dadah ni ketagihan, hanya dgn pemulihan & ditangkap je baru boleh sedar. itu pun kalau sedar, berapa ramai yg keluar pusat serenti mendadah balik. sbb tu org panggil taik dadah. diri sendiri je yg boleh ubah. puan ni nak nasihat utk diri dia, apa step seterusnya.

Awk jgn stress2 fikirkan baby dan kesihatan awk jgk. baikla bincang dan cakap dgn suami terus terang. Atau awk boleh minta bantuan pej agama nak buat mcm mane.

since sis pn ade depression & bipolar, elok la sis klua umah & blek umah parents smpi hbes pantang...