Gastrik dan heart burn teruk

Hi mummies, saya in first trimester gastrik sangat teruk sehingga heart burn. Dah makan gaviscon & ubat gastrik prescription doktor tapi masih sakit sehingga tak boleh tidur malam batuk-batuk sebab heart burn. Mommies ada experience macam ni & alternatif boleh kurangkan gastrik? Terima kasih

10 Balas

sy mcm sis jhk hritu mkn smua muntah..smpai msuk wad..n then doc bgtau xleh mkn bnde bmnyk.. lpas tu da ok bile xmkn bnde bminyk..bnde lemak digestion lmbt jd mknn kluar balik..cuba ye sis..doc suggest pg mnum air dlu bg angin kluar n then mkn buah doc suggest pisang lpas tu mkn telur rebus n then oat sy mkn oat dgn peanut butter lpas tu roti dgn peanut butter ke or jem..jgn mkn bnde mnyk sis..lunch mkn ikn n syur sy bt ikn bkar or sup ayam pon ok..mlm sy mkn kuetiaw sup..sy pon gastrik truk mcm sis..sy rse punca tula sbb bnde bmnyk..bile pregnant ni hormon pencernaan slow sis..terutama first trimester..hope mmbntu..skg sy da ok

Sama mcm saya cuma terus ke ER . Memang tak tahan sgt , drip 8 botol mcm tu baru okay . Segala ubat tak jalan , baru okay . Nak ke trim 3 jadi lagi cuma saya pi klinik , dpt ubat angin biasa saja . Alhamdulillah okay . Doktor suruh makan kacang pistachio sebab elok untuk kita dan baby , susu , buahan . Sis boleh try susu badam buat sendiri boleh beli kedai boleh . Elok sgt untuk ibu .

Saya kena mcm ni juga sampai 33minggu. Jgn makan pedas, jgn makan benda bergoreng & bersantan. Makan on time. Jgn minum Kafin. Makan yougurt & aiskrim kuantiti sikit. Makan gavison kalau heartburn. Mmg takde ubat lain. Walaupun da control masih ada sbb rahim makin membersar asid reflux naik atas. Kita cuma boleh control je nak hilangkan mmg tak boleh sampai bersalin

mcm sy jugak, utk 7 awl² sy pun keliru tak xley tahan perut sebu mcm msuk angin, pedih ulu hati, n loya semua tu..tp sy try fhmkan waktu lapar tu..so awk kna mkn sblum lapar..n makan kuantiti sdikit, tapi berulang..mcm sy..every 2 hour sy akan mkn roti 2 keping n susu..every 1 hour mkn buah2..apply hijau..mnum air masak..heee..

Same to me. Makan gaviscon pun tak jalan yea. Then masuk hospital. Tapi masih heartburn. Makan ikut jadual. Makan tak banyak. Makan tak pedas. Memang ikut semua. Tapi masih jadi heartburn. Bila heartburn, asyik muntah je. Now nak masuk 14 weeks masih sama🙂. Bertabah je la😩

Sy pun 2-3mggu kena heartburn teruk sis. Mmg kena isi perut sebelum perut kosong. Makan buah ke jgn makan makanan berasid pedas sbb tambah teruk. Susu pun kalau ikutkan boleh buat gastrik teruk. Tk boleh buat apa gaviscon pun tk bape nk jalan kejap je effect dia 🥲

sis atur jadual mkn jgn mkn lmbt sngt dan jgn mkn trlalu kenyang ... bnyk mkn kekacang dan amalkn susu slalu lagi baik susu kurma bnyk khasiatnya,amalkn mkn buah saya sarankn tembikai.

2y ago

Try makan nestum.. Sy makan nestum setiap hari, alhamdulillah takde dah heart burn.. Cuma jangan manis²

kena makan sblm rasa lapar, makan sikit dan kerap... kalau lmbt mkn mmg gastrik teruk dan heart burn... sy pun mcm tuu 🥲

Haritu sy gastric juga tp g klinik dr xbagi ubat gastric tu. Dia just bagi alucid je .

Sis saya gastrik teruk. Saya makan roti antara makanan berat baru ok