Baby kecil

Hi mummies. Nak tanya, macam mana ye nak baikkan berat baby dlm perut? Saya skrg 31minggu, berat baby dlm 1.4kg. Doctor kata kecil sikit tp dia takde suruh buat apa2 pun. Ada apa2 ke patut saya makan? #bantusharing #firstmom

17 Balas

Sy ikut apa org ckp mkn telur rebus 2 bji pagi , mkn ayam masak kicap or buat sup ayam & minum susu . Berat bdan pulak naik 😅 xpsal2 kna pntau dr huhu , terus sy stop , sy mkn je mcm biasa , tp tiap 2 mnggu kna appoiment terus ke hospital dr pakar pntau hingga bersalin , klu bby msh kecil dr akn sruh berank awal dlm 37 mnggu .

makan makanan atau minum tinggi lemak.. susu ke,telur,ikan,ayam,buah dan sayur.. seimbang kan .. Jangan skip makan ikot waktu ok .. sarapan penting .. Dah hujung-ii kan kene sarapan,makan tengah hari dan malam lepasto ada snack untuk setiap gap to yang itu kamu jangan skip.. Jangan stress-ii ok 😘.

makan jer mcm biasa.. bykkan protein, buah, sayur.. lagipun kdg x sama pun berat dlm scan dgn sebenar..mcm sy pun scan kata kecik..nak beranak kata besar 3.3kg pulak..tapi bila lahir 38w 2.89 jer.. hehehe..jgn pk sgt smpai awak stress okay

jgn risau sangat kkdng scan bukan tepat sangat...sebab Mase Sye nak bersalin dokter scan 2.8kg..sekali keluar baby 3.3kg..tapi Sye bersalin awal Masetu 36 minggu sebab air ketuban dh pecah..

sy dulu 35w doc ckp baby kecik. 2.33kg. sy makan makanan bersusu. minum susu dutch lady full cream setiap hari satu kotak setiap malam. kadang 2 kotak. anak lahir ngam 39w berat 3.00kg

mkn minum y berprotein..telo..cheese..susu..ayam..ikan.dlu sy suke mkn kerpok getel tu..d Kate kan tiap ari..5 inggt sy sorg je mkn..berat bb naik dlm perut masa 36 mnggu 3kg

5mo ago

keropok ikan y gentel tu

kdg2 jgn fikir sgt.. alat 2 bkn btl sgt pn.. sy y lepas² 36mggu doc ckp baby kecik sgt.. 2 point brp entah.. last² brnk 3.54kg...

Ada minum susu tak? Bnykkan mkn sayur & fruit. Machine scan tu ada +- je tu. Baby saya scan 3kg masa dh hujung2 5kali scan tunjuk 3kg kluar je berat 2.3kg je jauh beza

sy p'laman bby kecik@iugr, 34w bby 1.6kg jer, terus kena tahan wad 3w, 1w sblm bsalin scan bby 1.6+ jer, terus minum anmum 2xsehari, alhmdulillah bby lahir 1.98kg

Ya mmg doc xbuat pape pun.. dia just monitor baby awk.. kalau berat xnaik2, mungkin beranak awl.. skrg ni awk kena bnykkan minum susu & mkn mknan tinggi protein..