Berat baby naik sedikit

Hi mummies nak tanya berat baby naik sikit ni merisaukan ke. Graf dia masih normal belum sampai tahap underweight. Masa lahir dia 2.7kg. Skrg dah 5 months 6.4kg. Dari 4 bln ke check up 5 bulan naik 300gram je. Minum Susu formula Anmumlac. Baby boy and dia suka melompat lompat kalau kita berdiri kan dia. Skrg baru pandai meniarap and terbalik and dia asyik nak meniarap je. Nurse belum bagi green light untuk makan. Thank you semua😇

5 Balas

baby sy boy 3m+ skrg, lahir 2.71 kg n sy buat mix feeding sbb susu bdn x byk mana. dpt bg a few oz je sehari. skrg still dlm proses nk bykkn lg susu bdn sblum betul2 giveup sbb skrg boleh bg 1 oz je sehari. last checkup dia 3 bulan aritu berat 6.2kg, pnjg 60cm. baby sy minum susu dupro. as long as baby still dlm graf okay je. mgkin kena jaga waktu tido dia. sy mmg buat as rutin dia wpun dia xnk tido mula2 tu. jaga wake hours dia. sbb awal2 bulan baby mmg akn byk tido. dia jaga mcm lama sikit je sy trus bedung dodoi suruh tido. so last2 dia dh biase. skrg sbb bila makin besar wake hours makin kurg, tp dia dah pandai set timing tido dia sndri. ngantuk je dia gosok2 mata. kita tggl tolong dodoi je tepuk2. moga dipermudahkan ye sis.

Baby saya dari bulan 5 sampai 10, masih 7kg lebih. Kadang tengok baby, ada yg mmg tak minat makan ngan minum. Teruskan bagi susu kerap. Baby saya bulan 5 setengah doktor pediatrik dah kata boleh bg makan sbb berat bdn tak naik. You boleh cuba tanya doktor.

It's ok kalau doc/nurse in charge takde cakap apa apa. Nanti dah start solid, boleh naik banyak juga nanti. Routine tidur anak okay tak?

1y ago

I see. Tengok routine tidur tu should be okay jee. Yee, memang awak. Anak saya pun start umur camtu dah taknak bangun susu waktu malam dah. Berat dia pun nak sikit2 masa umur camni. Takpe, nanti dah start makan, tengok macam mana ya. 💪🏻🫶🏻

sme mcm anak sye.. rsau jgak tp tggu dye 6 bln nant ble bg mkn harap berat naik la...

rutin tidur anak ok?