Baby meniarap

Haiii mummies . I nak tanya , anak I dah 3 bulan lebih , tapi belum pandai meniarap lagi . Dia nak meniarap tapi belum mampu lagi , maybe badan dia berat kot , berat dia 6.30KG . Normal ke ? Atau sepatutnya dia dah boleh meniarap sendiri umur 3 bulan ? Mintak pendapat sikit please .#1stpregnnt #seriusnanya #mommybuntu #firstbaby

Baby meniarap
26 Balas

Tumpang tanya ya, anak saya kalau nak buat tummy time mesti dia xnak dan menangis kuat2... Sy balik yg jadi stress.. Hehehe.. Baby sy skrg baru masuk 2 bulan.. Dia lebih selesa berdiri dan dukung cara duduk tu dari meniarap... Macam mana nak buat ya mummy semua?? Maaf tuan tanah, sy tumpang tanya soalan kat sini, dah alang2 sini banyak mummy yang berpengalaman... Sy baru first time mummy.. Masih belajar lagi...

4y ago

it's okay . 😊

Sy rsa bkn sbb brat, sbb ank sy pun 3bln 7.12 kg 😅 pandai meniarap..sy rsa ats baby lah.. msa ank sy 2 bln sy da start ajar dia mniarap.. Ank buah sy 5 bln bru pndai meniarap..maybe sbb dua² kerja pengasuh je jaga..xde yg ajar so lmbt sikit 😅lgi 1 sis kna slalu buat tummy time, first mmg dia x slesa skit.. lma2 dia okey 🤗

4y ago

hopefully like that . anyway thank you ya sis for the info 😊

Hi, also same with my baby ❤️ umur 3bulan, baby try hard untuk meniarap sendiri. Tapi tak mampu. Berat punn 7kg 😅 tapi after 4months, dia akan meniarap sendiri. Jangan risau, asalkan kita sama sama tolong dia. Nanti dia akan terbiasa 😊

4y ago

yeke sis ? saye anak first xde pengalaman. hehe btw thankyouu sis 😊

ms baby lps pantang, dlm hari ke50 mcm tu, sy dah buat tummy time setiap hari dlm seminit mcm tu and increase masa sikit2.. 2bln lbh, dia dah boleh meniarap. cuba laaa tummy time tu. insyaAllah bkesan. dia akan nmpk dunia dr sudut yg lain. 🤗

lain baby lain perkembangan. rajin2 buat tummy time ye. kat TAP ni pun ade info setiap bulan ape yg baby sepatutnya dah boleh buat, boleh baca dan compare. kalau ragu2, boleh discuss dgn doctor

4y ago

baiklah sis . tq ya😊

Ada baby cepat ada baby lambat sikit. Anak sy mau dekat 5bulan bru pndai meniarap. Kena ajar juga sis spaya dia cepat nak buat sesuatu. Slalunya kalau berat pun boleh jd faktor lmbt mcm anak saya 😊

4y ago

okayy . tq ya sis 😊

Baby akan meniarap mengikut masa dia. Kalau dia bersedia dia akan meniarap sendiri. Macam anak saya 3bulan5 hari da boleh meniarap. Tapi anak adik saya pula 6 bulan baru meniarap. Baby semua tk sama.

4y ago

okay sis . thankyouu ya😁

Normal mummy. setiap anak ada perkembangan dia sendiri. Tp nak buat exercise pd dia pun blh. mcm baby saya bdn dia semangat so dia meniarap pun nak msk 4 bln lebih

Normal sis.. baby sy masuk 4 bulan bru dia bljr meniarap..berat dia pn 7 kg .. ikut atas baby sis jga .kdg ada yg cpt ,ada yg perlahan2 nk brkembang..so dnt worry ya sis,😊

4y ago

ouhh yeke sis ? saye first child tu yg risau . hehe tq ya for the info 😊

Buatkan dia tummy time. At least 10 mins sehari. Anak saya akhir 2 bulan, dh boleh menerap. Tummy time mmg bagus and boleh utk dia tegakkan kepala dia