UBAT PROGESTERONE

Hi mummies, nak tanya ada tak yg pernah dpt ubat ni dari doc ? Dia lebih kurang mcm duphaston tp dos nya lebih rendah. Bahaya tak ubat ini utk baby ? Sebab sy keluar spotting brownish 2-3hari. Doc bg utk stop kan bleeding tu.. #bantusharing #pregnancy #firstbaby

UBAT PROGESTERONE
10 Balas

Ubat ni alhamdulillah memang ok, ade substitute dia tablet, pun sama. Cuma dose awak tu macam rendah. Selalunye Dr bagi 3 biji sekali utk 8 jam kalau utk yg ada sejarah. Dr ada bagi inject Proluton tak? Tu pun bagus. Dr kadang2 ada yg ambitious cuba sedaya upaya cuba macam2 cara dan ada juga yang taknak paksa baby kalau dia taknak stay. Paham kan maksud saya. Dengan izin Allah semua akan okey. Yang penting awak doa banyak2. Ikut cakap Dr

3y ago

baik terima ksh ya sis atas nasihatnya. InshaaAllah, doakan sy selamat sehingga bersalin.. amin.. and same goes to you, semoga selamat ya sis sehingga tempoh bersalin 😊

biasanya ubat ni mmg khas utk kuatkan rahim, dan utk pastikan janin lebih kuat.. sbb tu ubat ni diberi pada pesakit yg ada spotting, bleeding atau ada sejarah keguguran.. biasanya doktor akan pantau.. jika sudah tiada spotting / bleeding, tumbesaran janin pun okay, doktor akan kurangkan pengambilan dos ubat tuu.. contoh dari 2x sehari kepada 1x sehari, atau doktor stopkan terus depend pada keadaan ibu dan janin..

ni ubat utk msuk kt bwh kan.. ni utk kuatkan rahim..sye jmpa pakar mse suspect haemorrage sbb bleeding awl pregnant..mmg ubat ni slh satu yg membantu utk kekalkan kandungan slmt..alhamdulillah haemorrage smpai 13 weeks pastu dh tkde drh beku dah.. skrg tnggu hari nak bersalin je..due 4 feb 2021 inshaaAllah.. 😊

3y ago

2 cara boleh doc kata, insert bawah atau makan :) alhamdulillah sy harap kandungan sy pun akan kuat. Tahniah sis smoga selamat bersalin ye

X bahaya pun nt free² jom join grup mommy. boleh kongsi ilmu sembang santai pasal moms2 and baby😉pasal penjagaan dlm pantang, pemakanan baby.... Borak santai2 pun boleh https://chat.whatsapp.com/E6fkwVRxnn59x3KBPogyK7 https://t.me/joinchat/DIffEhlzgLOKNmheSmHyug

3y ago

Same lah..whasap kate dh penuh

sy pun dapat ubat ni masa 5weeks sbb ada brown spotting.. sy dpt dr klinik swasta. sy makan sampai sy bukak buku di klinik krajaan. dan sy tanya pendapat doc krajaan pun, dorang kata ok, boleh teruskan makan. sy makan sampai 10weeks

3y ago

Oh yeke sis, sis spotting tu berhenti tak lepas mkn ? sis punya spotting banyak tak ??

sy mse mgndung 5w doc bg ubt ni tuk mkn sebulan...sbb sy dh penah 3 kli keguguran...alhamdulillah mkn ubt ni ok...skg pn dlm pntang...30/12/20 besalin..

Sy insert ubat ni kat bawah dah 2 bulan..doc cakap kena insert sampai 34 minggu..sbb sy penah lahirkan anak pramatang dan keguguran..

progesterone hormon yg PENTING semasa pregnant. mana ada doktor bagi ubat yg boleh effect buruk pada ibu or baby 🤭

Sy makan ubat ni masa 4w+ mcm tu. Doc bagi dua minggu. So far alhamdulillah. Nak masuk 16w dah.

3y ago

Takper2. Take care ya. 😊

Tak bahaya pun jangan risau. Masuk dari bawah boleh, telan pun boleh.