cream ruam muka bby

muka ank saya ada ruam mcm nih. nih ruam susu ke. bolh share tk cream ap yg sesuai, sbb dh pakai kk punye cream n drapolene. result dia sama je makin teruk. #ingintahu #seriusnanya #firstmom #pleasehelp #firstbaby

cream ruam muka bby
34 Balas

anak saya mcm ni juga tp lagi teruk. mula2 ingt ruam susu, sya cube segala ruam susu lotion tp semua x berkesan. rupenye exzema slps bw jumpa doktor. kulit bb encezma tak bole kering, nnt gatal dan bb start mengaru, tu yg merebak satu muka. kena sentiasa lembap baru bb selesa. dptkn preskrip doc dulu sblm cube ubat farmasi. doc bg sya krim hydrocortisone. alhamdulillah lps 2x pakai da nampk kesan

1y ago

betul sis ank sye punye pon merebak bila dia garu. saya rasa dia eczema kot. tu yg pakai krim apa pon tk mnjdi.

Kalau baby minum susu formula, kena tukar susu khas yg free lactose.. Susu ni khas utk baby yg mudah kena ekzema (ruam merah). Sy dulu beli ubat kat farmasi kalau baby ruam susu mcm ni. Mmg kalau pakai krim dr hospital atau drapolene x berkesan utk ruam di muka mcmni..

1y ago

beli direct kat farmasi. bawa baby tunjuk kt pakar farmasi tu. mcm dlm Caring Farmasi tu dia ada pakar khas yg jaga bahagian ubatan tertentu kan..

Anak sy baby pramatang, muka dia kena ruam susu mcm anak awak, sy tak berani pakai apa2 krim sbb kulit dia muda lagi org tua2 ckp tapi sy pakai tepung ubi letak dekat ruam2 dia alhamdulillah akrg kulit dia dah ok sekejap je dah hilang semua ruam tu

1y ago

ouh buat mcm bedakk. okey sis nty sye cuba. thankk you mommy share n comment ❤️

ada yg cakap krim snow white...sya nak rekemen pun...anak sya xpakai....Alhamdulillah anak xada ruam susu..sebab setiap kali dia menyusu..mmg akan lap...semoga ruam anak puan hilang dan sembuh sperti sedia kala....

sya x guna ape2 cream sis dkr muka baby sya. b4 ni muka dia ruam. sbb susu. lps tu sya lap guna kain lembab je setiap hri. alhamdullilah.. dh ok.lap guna kain kering susu melekit bt kn kulit baby jdi ruam.

1y ago

anak sis susu tepung ke bdn? sbb ank sye susu bdn. sebelom nih dia okey. strt dia mkn. terus jdi mcm tu.

Cream byk pilihan kat pasaran.. cari yg mesra kulit sensitif.. tingkatkan kebersihan pd bhgian yg mudah naik ruam ni terutama kalau lps susu tu lap bg bersih² kwsn yg kena susu.. mcm sy guna bepanthen

1y ago

tuh lah sis, mg sentiase nk bersih. lagi skrg dia suke gosok2 muka dia sebelom nk tidur. agak nye mugkin sbb tu jugk dia merebak. thank you sis for the comment ❤️

Baby sy pkai cream alovera je alhamdulilah hilang..rupa nye susu tepung xsesuai sblm ni bg mnum dugro nik merah2 kat muka terus tukar susu s26 terus hilang ruam merah tu

1y ago

ank sye susu bdn. cuma dia dh start mkn. terus jdi mcm tuh. sye ada bg mkn nestum cerelec tuh. agak nye dia tak sesuai dgn cerelec tu.. susu ank sis tu s26 yg gold tu yer? ank sis ada bawak g klinik tk. ke tuka susu terus hilang?

dulu saya pun mengalaminya . tapi saya kerapkan lepas susu mesti cuci pipi baby dngn air suam . setiap kali lepas susu . lama2 insya allah akan hilang ❤️

try beli sudo cream haritu beby sy naik ruam merah mcm ny jugak .. G klinik pakar kulit , dy bg sudo cream , sapu x sampai seminggu dh hilang ruam2 merah tu

Boleh try brand Sudocrem atau brand Jolicare. Brand Jolicare ni boleh search kat shopee, instagram pun ada, sesuai untuk kulit sensitif, especially yg ada eczema.

1y ago

thnk u sis sharing n comment. ❤️