Wajib tak pergi kk lagi walaupun dah ckup injection 18 bulan.

Msh ada lgi temujanji di KK mengenai M chart anak. Sepatotnya buat pada 18 bulan. Tp anak meragam dan x bagi kerjasama. Nurse suruh dtg. Utk m chart dan timbang. Sbb bukan apa. Klw x penting. X dtg. Sbb kk rmai sgt org. Risau time2 skrg ni. #pleasehelp #1stimemom

6 Balas

penting sis, bukan sekadar untuk cek anak sihat je tapi perkembangan anak. kalau behavior anak ada kelainan, nurse akan bagi suggest. masa anak 2nd sy, anak lambat cakap,shuttering. kena rujuk paed walaupon byk kerja kena buat tp ada perkembangan. Alhamdulillah skrg dh 9thn aktif dan cakap byk 😁

M chart ni bagi sy pntg, utk nurse pstikan samada bby puan ade mslh autisme atau x, klu dpt kenal pasti autisme, akan ade kaunseling dan apa2 persediaan utk parents dan bby, org kata langkah pncegahan awal laa.. sy cdgkan puan pergi utk pastikan anak ok .. :)

3y ago

terima kasih

penting tu sis. Nti nurse akn suruh kita stop dtg juga bila dah 24months dan dah hbs amik ubat cacing. mcm anak sy timbang d rumah shj skrg pantau bmi dia jika turun batru ke klinik.

pergi sis , sy anak umur 4 tahun pun masih check up kat kk untuk tengok apa perkembangan anak.. rasanya akan terus pergi sampai umur dia 6 tahun , sebab kalau ikut buku tu 6 tahun last check up kk

3y ago

klw anak speech delay tu nurse kategori mcm mana ye ? sbb anak saya. pndai pggl ayh, opah, nak.

Penting.. Time ni fokus pd perkembangan anak. Now my kid doctor detect speech delay start umur setahun stgh.

2y ago

Takde perkataan bermakna, contoh mama, baba, nak.. Single word. Apa2 dia nak dia akan tarik tgn kami atau menangis.

pergi sbb penting