Tanda2 GBS

Hi momy's semua.. nak tanya la .. sapa kat sini pernah mengalami gbs atau sekarang mengalami GBS.. bole share tak macam mana kita bole dapat tahu yang kita positive GBS .. #gbs

17 Balas

Sy GBS & candida. detect masa tengah pregnant 2nd baby. sy ada keputihan yg bertukar warna kuning then gatal2. mostly keputihan sy byk pd sebelah dlm. kalau masa pregnant detect GBS effect utk kita xde pape. Selagi baby dilindungi oleh air ketuban baby selamat. effect dkt ibu xde, effect utk baby ada. risiko nk kena jangkitan kalau bersalin normal. jadi awak kena alert if jika ada tanda2 bersalin before awak ceaser. incase air ketuban leaking ke. air ketuban pecah ke. terus je ke hospital. mcm sy masa tahu ada GBS doctor bagi antibiotik makan dan ubat insert. masa bersalin xsempat on antibiotik pon. baby kena pantau dlm masa 48j.

4mo ago

amin .. terima kasih awak..

saya positive gbs anak first. Memang jenis takde keputihan pun. Tapi start 36w ada mcm air keluar dari bawah tu. Air tu sikit ja. Ingatkan air ketuban, pergi hospital. Doktor masukkan mulut itik tu kat bawah, tgok kat dalam banyak keputihan. Terkejut jgak la sbb biasa memang takde keluar keputihan. Pastu, doktor ambil air kencing. Then, balik rumah dulu. 38w jadi lagi sekali keluar air sikit dari bawah tu pergi lagi hospital. Diorang track result 36w hari tu. Positive gbs.

saya masa pregnant bgitau dr swastayg ada keputihan hijau. pastu dia swab bawah. dan detect gbs. antibiotik dgn insert. pastu p kk dia swab juga n bgi ubt insert jgk tu.alhamdulillah, bersalin normal. tanda² nk bersalin saya masatu keluar darah. masa nak bersalin dia cucuk 2 kli antibiotik. dh cucuk first, pastu 2 jam lepastu cucuk antibiotik lgi. alhamdulillah, bb xde dijangkiti. cuma duk nicu sehari untuk pantau. esok tu balik.

sy dpt tau GBS masa ttc.. belum mengandung masa tu.. keputihan sy jenis mcm air jaa..bnyk mcm air keluar..sy hairan laa..pstu p klinik kesihatan dktr buat swab kt situ ambik sampel keputihan..dpt tau ada GBS.. dktr pesan nt mengandung bgtau positif GBS.. klu rasa keputihan luar biasa,bgtau misi ok.. nk elak keputihan yg bnyk,kurangkan mknan dan minuman manis..

3mo ago

mcm2 ye tanda.. ingt ade warna je Bru GBS.. huhu isau plak

sy dpt gbs ms mengandung ank 1st. dpt tahu lps dr ambk sample dri tutt.. ms ngandung ok, tp lps bersalin ank kena thn di nicu untk on antibiotik. tkot ad jgkitan kuman. 5hri on antibiotik lps tu dh boleh balik. alhamdulillah ank no 2 xkena gbs n sihat hendaknya wlupn slalu dgr org ckp kalo dh kena, potensi nk kena lg untk next baby.

3mo ago

Yep betul. Kak ipar sy czer sbb gbs teruk. Doktor kata akn jangkit kt baby klu normal

sy dapat gbs msa pregnancy around 7mth.. keputihan sy banyak sgt smpai berbau.. lepastu msa week 30 sy dpt false contraction kerap sgt.. bila ke hospital dr ckp maybe sy akan bersalin baby pramatang.. Alhamdulillah dr bg ubat utk masukkan dlm miss v.. lepastu elok… sy balik hospital sy buat sith bath guna air suam dgn garam bukit

Sy dri sebelum kawin dah memang ad keputihan . . Cuma lepas dapat tau pregnant lagi laaa allah banyak . . Gatal bau wrna tu kadang ok kadang wrna hijau . . Disebabkan keputihan yg banyak doc bagi antibiotik makan dan ubat insert . . Dah check up takdak GBS . . cuma kencing kotor . .

4mo ago

ooo .. ok² .. amin..

saya 31 minggu skrg, baru dpt tahu +ve gbs. dapat tahu pun sebab saya ngadu dkt nurse saya ada keputihan byk dr biasa. so nurse buat swab, and dpt result. keputihan byk keluar, tp takde bau, warna putih susu. skrg nurse bg ubat antibiotik, kena monitor smggu lg tgok ada perubahan ke tak 🤲🏻

3mo ago

sy xbanyak.. tp setiap Hari pasti ade.. da masuk ubat kat bawah pon still ade ag.. sy nak kne buat swab jugak la.. isau GBS huhu

Ada keputihan ada risiko gbs..baik check dulu..kdang2 ada yg xde keputihan pon positif gbs..kalau sy la..sy ada keputihan, kencing kotor..gatal miss v tu jarang2..buat swab positif gbs dan candida..mkn ubat dan insert ubat pon keputihan tu sama je..

4mo ago

@najiha masa prgnant x bahaya lagi keputihan tu..lendir coklat tu sy xpasti sbb sy xde kuar..sy cuma byk keputihan je..kalau check bby ok inshaallah ok..gbs bhya masa bersalin je nnti sbb bby lalu kot bwh tu..risiko bby kene jangkitan..yg penting pastikan inform doc/nurse masa nk bersalin supaya mereka cucuk antibiotik sblm bersalin tu..lps bersalin pon mereka akan check/pantau bby..kita kena byk2 doa semoga bby x kene jangkitan tu..inshaallah..moga Allah jaga bby kita

sy ada gbs, keputihan warna putih susu x berbau dan x gatal.. nak tau ada gbs kne bg tau doc ada keputihan, nt dia ambil sample dan anto lab.. tunggu dapat result.. sblum preggy pernah buat pap smear x detect pulak mungkin bukan specific untuk cek gbs tu..