Ade yg tahu

Hi momy nak tanye lah..sya dh 4 bulan tpi x rase bby grak atau mgkin faktor saya badan besar..

4 Balas

nurse sy ckp masa awal² antara 16w sehingga 24w baby cuma buat pergerakan kecil, rasa mcm geli², angin gitu je. Bila dah 24w ke atas baru kita rasa betul mcm baby berpusing, menendang sebagainya. Mungkin awk dah rasa cuma tak perasan. Mcm sy start 16w rasa mcm mild je gerak, tapi bila dah makin byk minggu semakin kerap terutamanya bila sy baring mengiring.

tak kot awak. kalau baru masuk 4 bulan ataupun 16w camtu memang tak rasa sangat. dulu masa saya 16w pun saya macam rasa gerak-gerak tapi was-was lagi. dah 18w baru confirm yang tu memang baby yang gerak & dah boleh bezakan gerakan baby & angin dalam perut (perut saya memang senang masuk angin). dont worry k. tunggu je lagi. insyaAllah nanti baby tunjuk ☺

rasa baby bergerak bergantung pada org. setengah org boleh rasa seawal 16w. kadang lambat sikit. no worries. ☺️

mgkin awal lg.. sy 19w bru rse baby gerak.. skrg da 20w makin kuat rse pgerakan baby.. jgn risau k mummy..😉😉