Overweight TTC

Hi moms...anyone yg bjaya pregnant jgk wpun overweight...period regular...boleh x bg smgt...another month yg ditunggu blum ada sangkut..🥺 #bantusharing

22 Balas

Gemok ke kurus ke, bdn kita xsama dgn org lain.. hormon kita lain dgn org.. jgn samakan.. klu boleh trunkan skit berat, tp enjoy2 je jgn pksa sgt.. bila sis enjoy n redhaa insyaAllah nty ade rezeki sis.. sy bkn ckp org gemok xboleh mngndung, sy alami jgk sis.. cuma bdn kita nie xsama dgn org lain.. sy dlu berat naik mendadak lepas kawen, 5 tahun sy bia je bdn sy berisi, sbb sy fkir org gemok boleh ngandung, npe sy x.. tp myb Allah nk sy usaha lg, sy trunkan berat enjoy2 je, lekat terus sis.. nk preg ke 2 pun buat bnda sama, sebulan jee dah lekat.. myb bdn sy nk kena active, kena senam, kena trun skit.. bila kurus sikit sy happy, bila kita happy kita lupa dgn mslh kita.. InsyaAllah.. sy cuba bg pendapat sbb sy juga prnh ade di tmpt sis.. ☺️ sy doakan sis dipermudahkan untuk mengandung ye..

Saya sis. Bmi border overweight - obese; cycle period normal (28-32 days) . Ttc 3y with 2x misscarriage. Kali ke3 double line appear lps 18bulan dari past experience. Now menghampiri due date, doakan sy & kndungan dilapangkan segala urusan ☺️ Apa yg sy blh share; kesihatan, emosi & pemakanan perlu jaga sbb bila kita pregnant; byk pkara yg unexpected blh jd. So sgt perlu utk kita prepare physically & mentally. Dan tak lupa sokongan dari suami & keluarga sgt penting. Lagi satu, selagi kita ada rahim, inshaAllah kita blh mengandung. Sy doakan sis & suami dipermudahkan & diberi kesempatan utk menimang zuriat ☺️

Ada sis. Kakak saya pun overweight. Sampai dia malas nak jumpa doc, doc mesti akan suruh dia kurus kan badan. Saya ckp dengan dia dulu masa saya pregnant saya tgok kat hospital ada orang lagi overweight dari dia. Rasa nya ibu2 pregnant tu ada la gak 100kg. Sekarang kakak saya tengah pregnant lepas TTC setahun lebih, period tak teratur. Kitorang mcm tak percaya tapi itu lah rezeki Allah. Gemok ke kurus ke InshaAllah kalau Allah nak bagi akan bagi jugak. Saya saran kan awak minta lah sesiapa doakan untuk awak sekali. Kadang doa orang lain pun Allah angkat terutama mak ayah… Jangan give up okay 🥰

besar atau kecik bukan penentu untuk hamil.. tlong la percaya.. banyak jaa mulut org,. bila tgok org tu kurus sangat ckp xboleh pregnnt.. atau tgok org tu besar sgt pon ckp bnda yg sama. pdahal kurus ke besar kaa.. kalau Allah dh bg rezeki tu.. mcm mna sekalipon akan tetap ada.. tolong tlong tlong.. jgn ptus asa.. sya dlu siap doc diagnos ada pcos lg.. boleh google.. berat pon overweight,. priod xteratur sbb pcos tu.. tp rzeki Allah.. bulan 1 nikah.. bulan 3 prgnnt tpi gugur.. rezeki lg prgnnt smula bulan 5.. alhamdulillah.. moga sis pon Allah kurniakan kesempatan ini.. sabar dan yakin yaa..

Saya pun obese sis. Ttc 3 Tahun. Last year berat saya 85 lebih. Masa tu cuba nak trun kan berat badan. enjoy2 je. Masa tu xda la stress nak fikir ada anak lg cuma mmg nak ade baby juga. Tapi sy fikir, Saya kena trun berat bdan dulu. nak kena normal kan balik bmi. itu je target. Akhir thun 2021 berat trun smpai 68kg.. 🤣 start january 2022 sya ambil acid folic setiap hari sebelum tidur. April 2022 syukur saya pregnant. Skrg ni baru nak masuk 10 weeks. msh bru lagi. Doakan saya shabat smua ❤️

ok saya overweight 84kg , irregular period. hormon tak stabil. khwin blm sthun , 8 bulan tau lekat. now 13w3d sngkut pulak kencing manis hrp bertahan smp bersalin. ank sulung,. apa yg saya buat after brsama angkat kaki ke dinding dlm 10@15 min utk pastikan betul2 masuk. minum alicafe & kacip fatimah sblm bersama. air kosong tak kira suam ke sejuk ke(coway@cuckoo@dll) pastikan cukup dn pastikan dedua berkeinginan utk bersama. amal selaluu. inshaallah

Sis jangan putus asa. Saya berat 90kg sblm pregnant, الحمدالله berjaya pregnant. Pernah pregnant 6thn lepas tp bersalin awal 22w, baby x survive. Kemudian 2020 sy gugur 11w. Kalini dah 22w. Doakan sy dipermudahkan smpai bersalin nanti. Mcm sy, sy amalkan jus delima gulsan, kurma, minum eo youngliving thieves dan tukar posisi sek*s. Sy pn x sangka sy pregnant. Moga sis ada rezeki juga. Kuatkan semangat ye sis 🥰

sy 122kg sblum ni..ttc 4tahun...tahun ke4 2022 ni dri awal tahun sy cuba buat( IF) buang 12kg dri berat....buat kelapa bakar 9kali..solat hajat, sedekah jumaat, rjin derma darah...alhmdulilah tahun ni bulan ramadhan Allah kasi jgk sy 2line..sblum ni xpenah dpt 2line...skrng berat sy 112kg hahaha dah 2bulan mgndung...moga awak ada rezeki yaa aamiin..selagi ada rahim insyallah ada rezeki kta nnti...

sy pun overweight berat 110kg tggi 168cm period regular setiap bln cuma keluar xbyk pastu 3-4 hr dah hbis.... Alhamdulillah xsangka bila bulan ni delay 4hr cek upt naik double line.... tak terkata rasanya sampai 4kali buat cek upt.... semoga ada rezeki utk yg sedang mnggu kehadiran cahaya mata juga.... sy baru 1st trimester doakan smoga dpermudahkan hingga selamat melahirkan nanti❤️❤️

Saya pun obesiti sis. Alhamdulillah Allah bg rezeki mengandung. First baby saya pregnant masa tu berat saya 95++kg tp umur baby tak panjang. Masa 23 week, lahir premature baby. Lepas setahun saya pregnant lg dgn berat masa tu 102kg. Skrg dh nk masuk 28 weeks. InsyaAllah selagi ada rahim, kita boleh mengandung. Doa byk² ye sis. Moga Allah kurniakan rezeki pregnant utk sis jugak.