False contractions

Hi moms, since weeks berapa ada start rasa false contractions ? Macam mana rasa die ? I rasa sakit macam senggugut kat bahagian side perut. Ada sesiapa pernah rasa mcam gitu? Tu false contractions ke?

5 Balas

sy start rse 28w. skrg dh 29w kerap jgk rse tp kdg2 je. sy tnye nurse kk, dy ckp kalau kerap rasa sakit dkt bwh, lepastu baby kerap mengeras terlalu lama cpt2 pergi hospital terus utk check.. risau tkt jd pape kt baaby.. stkt ni sy pnye contraction tu dtg sekjap je lpstu hilang. baby pun xmengeras sllu. cuma aktif je kerap

2y ago

baby mengeras tu biasenye kte rse mcm perut kte cm tegang n rase kerass. ble kte rse kt perut kite boleh rasa setongkol cmtu. lpstu kalau ade kuar air banyak ke xbrhnti, kuar berlendir putih sekaali dgn darah ke. auto la kene pergi hospital. tu dh tanda la tu ssbb xsemestinye brnk ni nk kena ikut due, ade je baby yang nak kuar awal daripada tarikh bersalin. kalau mengeras kejap2 tu normal lg kalau ad baby gerak2 slow n kick. kalau laama mengeras tu and ade tanda mcm yg sy ckp trus prgi hospital. nnti nurse akan checkla bukaan jalan dh berapa cm..

kalau ikut apps ni week 28 ke atas dah boleh rasa false contraction tapi hari tu sy scan detail. sonographer pesan klau perut selalu sgt mengeras tanda air ketumban sikit. bykkan minum air. kalau x kerap tu normal, banda kita latihan utk contraction sbenar nnt

cya mula rsa msa 24 week gitu lr tpi tda selalu 27 n now da 32 mkin sering rasa kdng tu trlalu sakit tpi xlama...dlm sehari kena 2_3 kli....kita akn rsa sengugut dn perut tegang boleh d katakn baby mngeras....tpi bila ubah posisi akan beransur hilang....

sy mula rasa masa 29 mggu lebih...perut mengeras n pinggang terasa cramp tp tak lama...kdg2 time perut mengeras tu rasa mcm sakit senggugut d bawah perut tp sekejap sja...

Sorry nak tanya, rasa mengeras tu macam mana ya? Kadang2 saya rasa jugak cramping tu. Tu dikira mengeras ke? Sorry betul2 tak tahu 👉🏼👈🏼