Tak period

Moms .. sepa ada pengalaman lewat period tpi tk pregnant pun.. sy dh lewat 2 mggu 😥 selain mslah hormon apa lgi yg bole mnyebabkn period xdtg ya.. jom share penglaman #bantusharing #pleasehelp

11 Balas

Stress dan overweight pun boleh sbbkan period xdtg. Juga mungkin masalah kesihatan. Sy sarankan awak jumpa dktr fertility dan buat checkup lebih baik drpd bertanya di sini. Dapat ilmu yg betul dan cara2 utk perbaiki kesihatan awak. Kat sini bukannya dktr ya awak. Semua experience lain2 cerita pun lain2.

1y ago

ok ..tq, sy cba

sy pernah je lewat smpai sebulan. bila check x pregnant pun. stress sgt pun boleh jd punca period lewat pdhal sy jenis period regular. next month sy manage stress sy elok2 buat n mkn bnda yg sy happy, trus next month tu dh period mcm biase balik

1y ago

sy kta stress xjgk rsanya.. mgkin stress dlman..

Sy pernah last year ada la bulan ni xdtg bln lg 1 dtg, then bln dpnnya xdtg balik mostly sbb stress..lps miscarriage plk period jd xtratur kdg awal kdg lmbt.. Tp this year control balik stress level, Alhamdulillah dh okay..

1y ago

sy nk kta stress xjgk rsanya.. tpi mgkin stress dlman, .

Sy prnah 3 bulan tak period, tak pregnant jugaa. Selama ni regular period takpernah tak on time. Scan punya scan baru tau ada pcos 😂 so makan ubat utk pcos n hormon

1y ago

Tkde rasa sakit. Cuma tanda tanda dia, pcos ni kacau hormon so period jadi tak teratur. Bulu roma dkat tubuh badan bnyak. Lebih berat badan. Cuma pcos ni boleh tahu dari scan je. Nak preg bukan tak boleh, cuma kena usaha lebih sikit. Sbb pcos ni buatkan kita bnyak telur tpi telur takde yg matang. Dia mcm simptom preg asyik nak benda manis je. Sedangkan bukan preg. Sbb ada pcos. Mmg tetbe rasa setiap hari kena makan coklat/aiskrim/air kotak klau tak dpat boleh menggigil badan camtuhh

emosi , pemakanan .. try berurut .. pastikan double confirm dulu pregnancy .. if x preg , try bersauna .. boleh try jugak minum air kunyit ..

1y ago

sama2 , harap menjadi😊

stress pun boleh jadi mommy, boleh cuba de-stress dengan air diffuser, bestt saya pun selalu guna sebelum nak tidur.

1y ago

mgkin jgk ... rsanya mcm xstress tpi mgkin dlm xsedar mmg ter stress😅

Pernah sebulan xperiod ..tp xpregnant pun. Gangguan hormon biasa nya

1y ago

haah..biasanya org ckp mcm tu r.. hrp2 cma gguan hormon dn xda pnyakit yg serius

stress hormon diet sakit dalaman.

biasanya stress/x cukup tido..

1y ago

xckup tdur pun penyebab ke?

stress.