Hamil tapi datang haid

Hi moms semua, sy baru hamil ank 1st masuk 4weeks plus, tapinya dua tiga hari lepas ada spotting darah, dan hari nih darah keluar macam biasa datang haid, apa patut sy buat? #pleasehelp #firstbaby #1stimemom

9 Balas

Saya pregnant 6 minggu, 9 hari spotting, 3 hari keluar darah mcm darah haid. Hari pertama darah mcm darah haid keluar, cek dekat hosp, pakar scan dari bawah. Nampak kantung ada isi usia 6 minggu, before this scan dekat klinik biasa, x nampak lagi. Dr pakar suh dtg lg 2 minggu, kalau baby membesar dan ada jantung, Alhamdulillah. Kalau x membesar dan masih dlm keadaan sama, saya redha. Skrg tgh pantau darah. Kena tgk ada ketulan daging seperti perut ikan keluar ikut darah atau tidak kata doktor tu. In case keguguran. Nauzubillahminzalik. Doakan saya juga agar baby saya selamat. Dalam keadaan 50/50 sekarang. Cuma berdoa dan berserah kepada Allah dan jaga diri baik2. Semoga baik2 utk kamu juga. Hasbunallah wa ni’mal wakil. InshaaAllah.

Yakin ke haid? Supposedly pregnant dah tak datang haid dah awak. Sbb awk dh tahu awk pregnant better refer doktor kalau ada keluar darah. Jangan assume normal, unless dah gi refer doktor. Yg selalu Sy dgr, org tak tahu dia pregnant sbb period datang je. Bila cek rupanya dah brapa bulan pregnant. Mcm yg tu lain cerita sbb dorang mmg tak tahu pregnant dari awal.

Sis, trus gi hospital bahagian kecemasan. Tu bleeding . Peknen yg normal tak kan keluar darah. Sy pun bleeding sebelum ni,nasib baik baby ok je,doc bagi ubat kuatkn rahim & doc akan selalu suruh dtg hospital utk dia pantau. Bulan lepas dgn bulan ni je sy tiap2 minggu kena dtg hospital smpai darah takde baru la sebulan sekali dtg hospital

Ni bukan haid ye sis, ni org panggil bleeding. Tanda2 nak gugur. saya pengalaman 2 kali darah keluar sikit sikit last last keluar macam nak period tu, then 2-3hari lepastu sakit perut sampai kantung baby jatuh. Mintak refer pakar terus kalau ada apapa darah turun masa preg.

tq moms semua yg komen, doc suda sahkan inevitable miscarriage (keguguran x dapat dielakkan) lg seminggu refer kkia untuk rawatan selanjutnya, doakan semoga rezki anak dipermudahkan next time buat sy dan suami, aamiiin 😇🤲

check ke pakar sakit puan kt hspital.jgn tangguh ye puan

pergi klinik dear..semoga kandungan baik² hendaknye...

ada rasa cramp bawah perut x?

Please refer ke doktor...