Placenta Previa

Hi Moms. Semalam saya checkup 20w dekat KK. Bila scan, uri saya betul betul sebelah pintu rahim. Low Laying Placenta. Doctor kata normally memang akan naik sendiri. Nanti appt 28w doctor akan scan balik. Tapi doc pesan, if ada bleeding or spotting terus ke hospital. Perlu ke saya risau bila doc cakap macam tu? 😅 And ada tak moms yang low laying placenta during 2nd trimester jugak? Boleh kongsi pengalaman tak? Ada kena makan or buat apa apa ke untuk bagi uri tu naik?

3 Balas

Saya pon baru scan haritu sbb ada lendiran darah. Uri memang nk dkt dengn pintu rahim tu. Doc ckp benda sampai nnt dh 28minggu mcm dia naik atas sendiri. Kalau risau nnt 30minggu boleh pergi scan lgi

2w ago

Doc ada bagi apa apa ubat tak berkaitan dengan lendiran darah tu?

uri sy dibawah bdekatan pintu rahim masa 2nd trimester. tapi mmg uri akn naik..by 28w baru blh nk kata pp or tak.

3w ago

Sepanjang 20w ke 28w tu ada apa apa bleeding tak? Kena banyak bedrest ke? Memang akan naik sendiri ya? Tak perlu buat apa apa?

Jgn buat kerja berat2, elak hubungan bersama suami, bykkan bersujud

3w ago

Terima kasih kak! ♥️