Nb selsema 🥲

Hi moms. Saya nak tanya , kalau NB 8 hari selsema nak buat macam mna ya ? Sedih sngt dia tdo dengar dia bernafas bunyi mcm dengkur sbb hingus dia. Ermmm 🥲 #bantujawab #SeriusTanya #firstmom #ingintahu #Sharing_dong_Bund

11 Balas

sama mcm anak saya aritu, sbnrnya tu lendir yg xhabis sedut masa lahir. kata org2 la. bby sy makin truk lepas mnum susu dutchbaby, jadi berkahak pastu warded sampai. sis better cegah awal2. sy aritu guna cream tropika youbaby garlic balm semua xok, hari hari sapu myk bawang putih la kunyit idup la kt idung, letak bawang merah la dlm bilik, sbb trauma anak masuk ward tu. last skali ada kawan suggest mamz oil, sy try sapu kt dada kerap alhamdulillah serasi dengan bby saya. sekarang dia dh 5bulan dh makin ok dh kurang dh yg bunyi tu. saya hari2 pagi bangun tido mandikan pastu sapu mamz oil dada depan n belakang pastu hidung tapak kaki betis pastu saya wajib buat tepuk percussion tu pagi n ptg lepas mandi. alhamdulillah. sis cuba la manatau serasi ngn baby sis juga.

Try spray strimar and rajin sedut hingus baby.. Kalau tak reti bole tgok cara spray dekat tiktok ,sapu minyak dekat dada and belakang baby .. sbb nb takde ubat selsema lgi..Rajin check suhu baby juga sbb takut baby demam..Kalau tak berani nak spray strimar tu sdri kat sstgah klinik ad buat, tpi sye jenis tak puas sbb kadang keluar hingus baby tu sikit je nak bayar 2/3x buat mahal 😆 So bila buat sdri ni lgi puas tgok selsema baby keluar and terus sedut sbb bole buat berapa kali smpai baby selesa sikit bole tido.Ad sstgh org tido aircond, if baby selsema/batuk stop dlu aircond smpai baby sihat.Semoga baby sis cepat sembuh macam biasa..Aamiin 🥰🤲🏻

kena ada penyedut tu kat rumah. temperature pun wajib ada . sedut hingus dia. ank sy pun pernah selsema dlm pantang. setiap kli nmpk hidung berair je sy terus sedut. sy guna penyedut tiub mulut ke hidung tu. takut guna machine sbb kuat sgt smpai ke tekak rasa sedutan dia tu. kalau mulut kita boleh kawal

4w ago

masa tu ank sy hingus tak bnyk. sy tarik smpai dh hilang bunyi sedutan tu. smpai bunyi kosong. faham tak? susah nk explain 😅😅

ada simptom lain ke just bunyi hingus je? anak saya pun dulu masa NB dia macam tu. sebab bila baring susu kadang pool kat belakang tekak dia, and rangsang keluar hingus. tapi tak selesema pun. bila makin besar dia makin hilang dah bunyi tu. sekarang 11 minggu.

4w ago

then kalau anak nampak tak terganggu, biarkan je dulu just monitor. if buat dia selesema, boleh rawat.

saya bawa ke klinik lps 3 hari pantau dan perasan baby susah nak menyusu dan makin kurang susu diminum. doktor bagi ubat titis hidung utk cairkan hingus dan suruh beli penyedut hingus brand pegion yg ada tube tu. suruh sedut pelan2. baby saya 1 month.

Doktor bagi tips: Bukak air panas tembak lantai, duduk dlm toilet biar baby sedut wap air. Kira mcm neb la. Then kena ada penyedut hingus tu.

mandi air suam..sapu minyak kat dada.. blakang..tapak kaki..klau ada minyak wagas oil lg ok..letak bawang merah y d tumbuk dlm bekas n letak kt bb

4w ago

bawang merah sis..klau xnk bau kuat sgt letak jauh pun xpe

Boleh Cuba guna sterimar baby untuk spray hidung. Boleh beli dekat farmasi.

try mamz oil..or youbby cream..mnjdi anak sy..ltk garlic balm skli

saya klu ank sesema saya celek kunyit hidup tu kt batang hidung dia