Rancang Sendiri Tolong Share Pengalaman Berjaya

Hi moms, boleh share x mcm mna nak jayakan rancang sendiri sebab sy x disuggestkan ambil perancang sbb ada masalah kesihatan..nak tanya ada x moms yang berjaya jarakkan anak 2yr+ dengan merancang sendiri macam mana caranya ..ada x yg berjaya dengan kaedah x pancit dalam😅..tolong share 😓#seriusnanya

29 Balas

Sebelum ni sy tak merancang, saya just fikir memandangkan saya dapat anak lps 2 thn berkahwin, so mungkin next anak pun tak dapat terlalu awal. Tapi saya silap, saya mengandung 3 tahun berturut-turut pula 😅 Then baru nak try rancang sendiri. Suami buang luar. Alhamdulillah, dapat jarakkan 3 tahun tu pun sebab saya decide nak cuba dapatkan satu lagi baby boy untuk kawankan dgn si abang. Alhamdulillah, ALLAH makbulkan. Baru sahaja bersalin 9/11 tempoh hari. Now cukup dah 2 boys and 2 girls. Sy jenis tak berani ambil sebarang perancang masuk dalam badan. So plan sendiri sahaja. Dalam masa yg sama mmg x nak anak jarak jauh sgt sebab tak nak dah over 35 pun masih sibuk bangun malam nak tukar drypers dan buat susu anak 😅. Beza juga rasa ketika mengandung sebelum 30 dan over 30 years old. Rasa penat dan mengah. So better pada saya kumpul je anak awal2. Then baru rancang dgn ketat. Ikut plan,sy dah cukup dah. Rasa tak nak menambah lagi. So skrg ni start merancang sendiri kembali. Alhamdulillah, husband pun beri kerjasama yg baik.

Sy rancang sndri, sbb suami x bg ambil perancang...rancang sndri ni dua2 kena beri komitmen,terutamanya suami, jgn suka2 lpas dlm wlpn bukan waktu subur... Peratus nk lekat tu ttp ada...ni pnglaman sy lpas dpt ank first, perancangan ke laut skit,x brjya...Tp dua2 bljr dr kesilapan, lpas pd tu,tiap kali bersama, sume lpas luar, x kira la, time bila smada wktu subur @pn x... Mcm sy period regular, jd bila time subur, sy akan bg tau suami spya dia lbh hati2...bab rancang sndri ni dua2 kena bincang, sepakat dn saling beringat, insya Allah brjya...😉 Semoga dipermudahkan segala urusan awk...

2y ago

Amin♥️thank u share sis

Pada pendapat saya,ada banyak perancang keluarga(boleh baca dekat buku pink..muka surat last)ada yg suggest pakai condom dan mcm².Macam saya sebelum nie guna kaedah injection depo.so 3 bln utk tempoh injection depo.Tak ada haid langsung tapi berat badan naik mendadak so saya tukar kaedah perancang melalui pil.kalau sis tak disarankn makan pil perancang,ada banyak lagi kaedah perancang yg lain.Dan jangan tak tahu,suami pun boleh buat kaedah perancang tau.Kalau tak caya sis baca kat buku pink,muka surat belakang(maaf saya lupa muka surat berapa)or google jer😅

rancang sendiri kena kerjasama dari pihak suami. tu paling penting. ada suami ok pakai kondom, ada yg tak suka. so kena tahu suami masing2 mcm mana. sbb ada suami yakin pancut luar tp sebenarnya pra-ejakulasi pun boleh ada sperma yg sihat & berisiko utk mengandung. yg paling selamat, pakai kondom (cek sebelum guna takut ada bocor & pilih saiz yg sesuai) & bersama diluar waktu subur. pakai kondom hingga habis selesai cuci bukan dah pancut, cabut kondom & sambung. yg tu risiko mengandung juga.

2y ago

thank u sis respon♥️

alhamdulillah sy berjaya pkai kondom + kiraan Hari x subur je.... syarat dia period kena regular dh...so senang boleh Cari hari subur... msa hri subur mmg puasa trus lah dgn suami...pkai kondom setiap msa...xprnah la x pkai sbb risau kalau x subur pun msih ada % tuk lekat... Bab pakai kondom ni suami awk kena setuju la..xboleh ikut suka dia je nak pkai then xnak pkai... anak 3 tahun Bru sy lekat semula mgdung anak ke 2 skrg .. alhamdulillah xlama la tggu tuk anak ke 2 ni...

2y ago

macam mna tips nak pilih kondom tu 😅

Kmi rancang sendiri selama lebih 3 tahun, memang tak bminat pun nak ambil perancang. Suami pun faham, selalu tanya bila i dtg period bila i habis period. Dah habis period tu, kalau berhubungan intim okaylaa pancut dalam.. Tapi lepas 5 hari lepas habis period tu, pancut luar jak la😅 Kalau x sure subur atau tak, dgalakkan pakai kondom.. Better be safe than sorry giteww. Syukur last 3 month kami plan nak ada 2nd baby, now 2 months pregnant ❤️

Rancang sendiri, alhamdulillah. Anak pertama dah 2 tahun lebih baru preggy no 2. Mmg rancang betul2. Even sebelum tu suami mmg mintak nak anak no 2. Tapi masatu saya tak ready mmg nak jarak betul 2 tahun lebih. Now dah 38weeks++ tgu masa nak bersalin no 2 ni.. suami isteri kena kerjasama, selalu alert time subur kita. Seminggu sekali pun dah ok kalau bersama.

Macam sy sebelum ni merancang, sy pun ikut cara elak lepas dalam masa waktu subur tp bukan pada hari yg subur je, sepanjang fertile window tu kena jaga n elak. Seminggu sebelum subur dan beberapa hari selepas subur. Sebab sperm boleh hidup 5 hari dalam rahim. Kalau lepas dalam before waktu subur yg 5 hari tu pun boleh pregnant jugak.

sy rancang sendiri..suami x bg ambil perancang..Alhamdulillah suami yg x bg ambil perancang mmg kitorg bersama pancut luar..ank² jarak semua jauh²..2 ke 5thn jarak..bila nak tambah anak suami tanya saya dah sedia @ tak..klu dah sedia nak br pancut dlm..Alhamdulillah skrg sy ngah pregnant ank ke 7 & tgh tunggu hr je..🙂..

saya rancang sendiri lepas anak 3 tahun baru plan untuk anak ke 2 lepas 2bulan alhamdulillah lekat skarang tengah prengnant 35weeks. kena berkejesama suami isteri kalau x mmg x kan boleh jangan sesekali x pakai k****m bila bersama. lepas jaga kalau termengandung jugak tak boleh nak buat apa mmg allah dah tentukan.