Baby 8 bulan

Hi moms.. baby girl sy dah nak masuk 8 bulan. Org slalu ckp kecik anak u. Dia mkn 2 kali sehari. Bubur+ayam+sayur hijau, serbuk mushroom, unsalted butter, kdg² labu kuning. Snacking buah pear @ buah naga 2 kali sehari. D rmh pengasuh, baby minum susu formula 3oz skali minum. Ada la dlm 4 kali minum gitu. Balik dari kerja, baby df dgn sy. Tido sblm pkul 9 mlm.. Anak aktif. Suka melompat². Kteorg tak bagi baby duduk dlm baby walker.. Persoalan sy, am I doing anything wrong? Bila org ckp baby kecik 7kg utk 8 bulan, trus sy akan overthinking. Anxiety. Help me moms.. #SeriusTanya #firstmom

31 Balas

Ok... pada sy.. kadang2.. had ketinggian anak ni.. bukanlah 100% dari ap yg mereka mkn... kdg2 kita dah bg semua cukup tip top xdak yg kurang pon.. tpi org msih nampak... kekurangan pd ank kita.. actually ap yg org ckp kita jgn trlalu taksub shgga mnyebabkan kita rasa down dan trcari2...apalgi yg kurang... ap salah aku, kenapa ank xbesar2... no!! kita sbgai ibu.. kita tau kita dah usaha buat yg trbaik untuk ank kita .. tpi msih nk kekurangan tu.. actually bab ketinggian ank ni... ad sesetengah bergantung pada genetik... tengok balik keturunan suami .. dan keturunan kita... ada tak yang bersaiz kecil .. rendah... jika ada... itu mmg ciptaan Allah SWT yg kita xmmpu nk ubah.... btw... jgn pernah down ngn ap org ckp.... para2 ibu ni mental kena sentiasa kuat

3mo ago

kalau camtu... sis tngok balik kalori pemakanan .. try cek balik dkt komen.. sy rasa sy ad trbaca... pengalaman ibu yg prnah hadapi perkara yg sama mcm sis..dan tindakan yang dy buat adalah rujuk blik kalori pemakanan ank ..

cuba bagi buah tinggi kalori macam mangga dan avokado. beras guna yang beras sumo atau beras wangi. anak saya alergik beras sumo. balik dari pengasuh df sahaja ya sis? tak makan solid food? kalori utk baby 7kg dalam 700-800kcal sehari. kalau aktif tambah 300kcal. cuba sis kira kalorinya cukup tak. dah introduce santan dlm makanan? cheese? buttermilk? cuba ya kalau belum. anak saya dulu 7kg je masa 7 bulan. berat naik sikiiiit2 je sy tak puas hati 😂 sy tgk balik kalori dan pemakanan. alhamdulillah umur setahun bjaya cecah 10kg dgn mkn 3x sehari nasi, snek 3x sehari, susu 5oz 5x sehari.

3mo ago

Boleh. 7 bulan pun dah ada yang mula masakan tumis2. Ada yang mula 8 bulan. Saya kenalkan cheese dan santan perlahan-lahan 😊guna santan segar dan cheese pilih yang rendah sodium mcm tartura atau beqa.

anak sy badan nampak berisi pun berat dlm line kuning sis..1y3m berat 8kg.. tak pernah org komen. org tak tahu struggle nk layan anak makan sikit tp melasak dr buka mata sampai nk lena ni.. risau tu bagus puan, so kita kena alert kena sukat betul2 so blh tahu anak kita makan cukup tak sebenarnya. byk tu subjective, nk naik berat kalori kena lg byk dr yg guna. kalau makan dah ok, kena perhati faktor lain plk. tidur ke or dalaman anak yg buat berat tk naik.

Allahh..akhirnyaaa ada jugak ibu² yang lalui apa yang saya lalui...saya stress betul orang tegur anak saya 7 bukan kecik. Padahal timbang apa semua kat klinik selama ni okay je..saya jadi stress, bila anak taknak makan saya jadi marah²..saya masak macam² suap dia..dalam minggu ni pulak dia buat perangai payah nak makan..lagi saya stress..komen positif kat post ni sangat membantu..thanks semuaa

3mo ago

heheh sekapal ni...jgn risau..you are not alone...;)

Saya rasa okay dah tu. Selagi bmi okay paed ckp normal so okay lah. Kadang ikut baka juga. Baby girl saya 4m dah 7kg sbb mmg belah husband size gitu anak2 buah pun. Org sibuk duk ckp takut obese pula. Tu lah kalau nk dgr ckp org2 ni mmg overthinking jelah kitanya nanti. Kecik dia bercakap debab pun dia bercakap. So abaikan je selagi paed tak ckp tu tak normal

You dah buat betul dah tu. Yg tak betul orang yg mengata itu ini kat anak. Normal lah tu semua salah kat mata diorng. Ignore je mommy 😉 anak kita suka kita lah. Janji sihat and active. Anak i boy pun masa 7bulan 8kg 8bulan baru 8.7kg active sangat as long as bmi ok doctor pun takde cakap apa2 . Biasa anak makin active berat dia mmg tak naik banyak.

buat dunno je sis selagi anak aktif sihat ok dh , anak saya pun halus je lagi nak 1 tahun berat tinggi pun x catch up dgn buku tapi makan kalah orang besar, tips dia senang saya kalau misi ke orang byk ckp sgt saya cakap ambil la jaga tgk dia makan mcm mana kalau kita serba serbi x elok nnti diam la orang dok bercakap tu 😁

sis apa you buat tu tade salah pun. no one yg layak nak judge u tau. u focus je jaga anak. dengar cakap nurse or doc je sis. kalau pakar kata ank kita underweight or overweight baru kita patut concern. kalau setakat pendapat awam yg tak bertauliah ignore je. mmg org sekeliling ni kadang tade common sense sis

Kalau ikut buku pink & checkup, tumbesaran anak ikut graph atau tak sis? Tu yang penting. Kalau setiap kali check up, dr memang pesan kena naikkan berat anak, then yes. Awak kena bantu naikkan berat anak. Kalau semua ok, pedulikan kata2 orang ya sis. Janji baby happy sihat alhamdulillah

peduli kn apa yg org kata, sis dh bg yg terbaik utk ank.. mcm anak sy, skng dh 4 thn..berat dia hanya 10 kg... dia mkn nasi byk.. tp tubuh ttap halus je.. dia bekas penyakit PDA.. jd, masa baby.. berat bdn dia naik x byk..skng dh sihat dh.. makin aktif