Baby 8 bulan

Hi moms.. baby girl sy dah nak masuk 8 bulan. Org slalu ckp kecik anak u. Dia mkn 2 kali sehari. Bubur+ayam+sayur hijau, serbuk mushroom, unsalted butter, kdg² labu kuning. Snacking buah pear @ buah naga 2 kali sehari. D rmh pengasuh, baby minum susu formula 3oz skali minum. Ada la dlm 4 kali minum gitu. Balik dari kerja, baby df dgn sy. Tido sblm pkul 9 mlm.. Anak aktif. Suka melompat². Kteorg tak bagi baby duduk dlm baby walker.. Persoalan sy, am I doing anything wrong? Bila org ckp baby kecik 7kg utk 8 bulan, trus sy akan overthinking. Anxiety. Help me moms.. #SeriusTanya #firstmom

31 Balas

Mulut org sis tak boleh tutup, org kata ank saya besar pun kdg sya pikir,anak aku besar sngt ke. Nanti lama2 dia naik la tu, Insyallah pikir baik2. Janji dia sihat aktif, makan jugak,kencing berak semua okey jgn risau sis.😊

Tak perlu fikir apa org cakap janji anak kita sihat & graft cantik. anak saya 12bln smlm & berat masih 7.6kg 🙂 even anak makan banyak cane pun dah mmg progress berat dia gitu. biasa anak girl mmg berat lambat sikit😁

pedulikan apa org ckp sis,selagi anak aktif,berat masih under control mcm dlm buku pink anak,kira ok la tu...budak tu bru 8bulan,abistu dorg nk anak kite brape belas kg kn?anak kita,bkn anak dorg..so dont worry k..

weii soalan awak ni sbiji apa sy rasa,..anak sy pn nmpk halus, lauk2 awak msak tu pn sy buat gtu. dh bg makan, minum, fm 4x jg selebihnya df, still halus😅 tp as long as sihat, aktif, berak kncing ok.okla

6mo ago

btw anak sy dh alhamdulillah 8bln..dr dlu mmg 3 oz je minum (skali minum)..tp lps.sjam or sjm stgh nk lg susu

i think raya nnti sy bakal mnghadapi benda sma..haaa .tpi tk pa la sy standbay aya ni ckp jenis badan kecil tpi berat tinggi naik cntik..btl la..timbng bulan2 elok je naik .sy pla tngh rsw ank lasak tpi makan xnk sgt

6mo ago

sy sama la anak lasak takmau mkn sgt ni dr 9m berat makin slowwww sgt.. pada sy better senyum je. if jawab genetik nti kata tak pengaruh sgt, if jwb anak tk mkn nti ditanya knp mak awak xbg mkn kee padahal kita dh sedia makan lebih dr yg kita sendiri mkn dh pun.. kalau sy, "tulahtu,ntahlaa" pastu if ada apa2 sambungan sy anggukkan je yelah2

Tak yah fikir sgt la sis.. Ank sy lg kecik.. 9bulan berat 7.4kg jewk.. Bg jewk mkn mcm biase.. Sy ank2 yg lain pon lebih kurang.. Da besar pon.. Umur 14thn ngn 11thn.. Ok jewk.. Abaikan jewk la mulut org..

Dgr ckp org memang semua serba tak kena sis. . 🥲 sis boleh tambah 1kali makanan berat. . Snacking selain buah, bagi protien pun okay... Ada baby kurus tinggi.. graf okay xde apa la sis... ☺️

U do u je sis. Asalkan anak sihat, aktif, cukup makan..takda apa nak dirisaukan. Anak saya pun macam tu sis. Makin aktif, lagi anak susut. Jangan overthinking tau. Mulut tempayan memang tak boleh tutup.

Jgn overthingking ibu… anak saya pun mcmtu juga.. sy dah introduce cheese, santan, telor…. ok laa… tp kalau dukung rse berat… and anak sy aktif ja mcm biasa.

Ank sy pn mcm ni.. dlu syok tgok ank org bdn ketul2 tp ank sndri halus je..pdahal dia mkn mnum smua ok..berat normal je.. alhamdulillah sntiasa sihat dan aktif.