Bersalin or Confinement lady

Hi mommys ❤️ Nak tanya pendapat, if mommy diberi pilihan untuk spend bersalin swasta 5k ATAU bersalin half gov hosp mcm uia 2k & spend balance 3k dekat confinement lady ? Please help. Husb suruh swasta tp yela kita mmg nak normal tp in case apa apa hm menangis jgk kos dkt swasta ni. Saya tak tahu nk decide yg mana, please help 🥺 #pleasehelp #pregnancy #firstbaby #ingintahu #bantusharing #firstmom

12 Balas

mcm sye haritu brsalin swasta sis..Dan ttbe kna emergency czer sbb bukaan lmbat sis,mmg xtrpikir pon utk czer nsib husband prepare lbih sbb hritu bil sye dkt 14k Dan sye amik Confinement lady jgk tpi seminggu je sbb 1st time xde pnglaman cume bg pndpat sye,klu de rzeki lebih better brsalin dkt swasta lgi2 1st time..klu CL ni mcm sye amik tu Shari dye dtg buat kje msak smua dlm 3jam je lpastu kte jgk kna urus sndri.. nsib mak syg dtg jgk jge sye skjap sbb ingtkan xbole merentas lgi msetu sbbtu sye amik CL dan dh booking awl,skrg baby sye dh 3bulan dh..tpi msing2 pnye pndpat la.. brslin swasta atau krjaan pon skitnye ttap sme cumenya klu de rzeki lbih better amik swasta,cume klu plih swasta xbole bajet ngam2 cmtu sbb kteni xtaw nsib kte mcm mne nnti semoga urusan sis dpermudahkan ye♥️

2y ago

sme2..mcm sye hritu mcm2 Dr buat nk bg normal dye msukkan belon utk cptkan bukaan,lpastu last skli dye try vacuum tpi still jgk xbole normal contraction dh lme sgt..bukaan slow,trus kna emergency czer msetu tuhan je tahu prsaan tu mcm mne..yla kte klu bole xnkla czer dhla dkt private kan..lg 1 sis kna taw,brsalin private ni hrga len klu ary cuti ,PH Dan klu sis brslin wktu 12am smpi 6am hrganye len itu yg nurse dkt situ bgithu sye..mcm sye hritula sbbtu bil smpi 14k..lpastu klu kte dkt hspital Dr akan visit kte Shri 2x cmtu tu pon de cas jgk tu huhu..byk jgk cas trsmbnyi...msetula bru sye tahu smua bndatu..yla anak slung xtahu pape..cume klu brslin private bolela kte rehat2 bby de org jgekan,kte plak dlam keadaan lemah lpas brsalin mcmtula...

if nak deliver di swasta, sis tak boleh bajet 5k and rasa boleh bersalin normal. sebab bab bersalin kadang kadang kita tak tahu, itu yang jadi kes emergency csect tu. jadinya kalau suami sis able to prepare dlm 15k in case of emergency csect, should be no problem. saya pon tengah memikir nak deliver mana sbb company husband saya cover 10k untuk bersalin, tapi risau if emergency csect and kena caj lg mahal. if emergency lagi la, baby plk nak kena diperiksa and it will cost us more. anak first saya swasta, it was a smooth delivery. this time saya nak experience gov inshaAllah, nervous jgk but may Allah ease us semua yang nak melahirkan. #myopinion

2y ago

Tula itu pun kalau ckup2 15k sis, biasanya pergi jgk ke 17k pastu klau baby jaundice kena warded ke apa dh 1.5k 1 malam add on, sy pun rasa better half gov half swasta, klau normal Alhamdulillah duit baki boleh beli keperluan selepas beranak 🥰🥰 tq sis advice

kalau nk bersalin dkt swasta, kena prepare atleast 15k. takut kena emergency czer. nk amik confiment lady boleh tgk keperluan. kalau puan ada org lain yg jaga puan seperti mak atau mak mertua, boleh amik 7 hari ke 14hari je. Dan tgk jgk packagenya. amik yg penting2 je. seperti mengurut dan penjagaan baby spt mandi dan tuam baby. kalau ada package yg siap masak Dan basuh baju baby semua tu tak perlu. mak boleh tlg masak kan. Dan baju pun boleh minta tlg mak buat kan.

2y ago

Ha ah btul, itupun klau btul2 15k. Kadang2 lebih juga kan sbb yela kita xtau baby kita mcm mana ke apa. Ha ah mak ada mmg amik utk sauna urut tungku tangas and jaga baby. Masak mmg mak masak ❤️ tq sis advice ❤️

Kalau sy lah, bersalin kt gov. Incase kalau jadi pape (bukanlah kita minta) swasta still referkan kita ke hosp gov. So better, bersalin je kat gov, tak dpt lah layanan tiptop seperti swasta tapi pakar ramai disana. Nak bersalin half gov pun takde masalah pun ok juga, as long as sis dipermudahkan urusan bersalin tanpa sebarang komplikasi. Allahumma aaminnn. 🤲

2y ago

Itula kena fikir masak masak dlu. Aamiin insyaAllah thank you sis 🥰❤️❤️ harap dipermudahkan hehe

saya sebagai suami,isteri saya bersalin di swasta,atleast kena prepare 15k haritu isteri bersalin normal, tapi baby masuk nicu 6 hari, total habis dekat 13 ribu, jadi kena prepare extra2 tu untuk confinement lady memang akan habis 10 ribu.

2y ago

Tula mmg kasar kan bersalin dkt swasta. Confinement lady depends on tempat juga, tempat sy cl 3k utk 21 hari 🥰🥰

kalau saya pilih confinement 😅 saya tak kisah pasal kerajaan ke apa ke, sebab duk hospital sehari je… berpantang saya nak ada orang jaga betul2 mcm princess 🥰🥰🥰

2y ago

Tula sbb beranak kejap je, masa pantang klo ad org jaga bebetul mmg tiptop badan kita 🥰🥰 tq sis nasihat ❤️

ada tya tak kat swasta package dia utk normal delivery brp, survey2 dulu.. skrg swasta dh byk murah package2 dia berbeza dgn half gov tu dlm 1k mcm tu je rasanya..

Kalau diberi pilihan budget 5k, better bersalin half gov & balance 3k tu utk confinement.. at least ada org jaga masa dlm pantang

2y ago

Tula spend selepas bersalin lg better ❤️❤️ tq for advice

Kalau husband mampu tanggung dan dia sndiri yg offer swasta, saya pon akan pilih swasta kalau berada di tempat sis🥰

2y ago

Aamiin insyaAllah tq for advice sis 😘❤️🥰🥰🥰

Sy prefer confinement lady. Masuk hosp beranak skjp je, tempoh berpantang lebih lama

2y ago

Sy pun setuju! Beranak sama je sakit, masa pantang tu penting sbb tkut bentan or meroyan kan. So bila ada org jaga, xdela kita penat sgt. Tq sis advice ❤️