Epidural masa induce perlu atau tak ?

hi mommys. Nak tanya and mintak pandangan lah.. Saya akan induce masuk belon dan dokter sarankan amek epidural ibarat ubat tahan sakit.. Mommy2 rasa patut tak saya ambil.. Dan masa besalin czer anak kedua saya pernah cucuk epidural ..

7 Balas

Biasa kalau dr suggest better ambil tp terserah pd puan. Saya haritu induce dr x suggest pun epidural. Menggeletar juga la lutut ni setiap kali tahan kontraksi. Bila nurse nmpk mcm sakit sgt dia suggest ubat yg buat mengantuk tp sakit x hilang so sy ambil lah. Bbrp minit x smp 10 minit air ketuban pecah. Masuk labour room, nurse seluk then dia kata dh boleh teran. Lps baby keluar nurse jahit pun masih menggeletar lutut. Lama lps bersalin hilang lah menggeletar lutut tu. Berjaya induce guna belon. 11 jam tahan sakit anak sulung.

sy pernh ambil sb doc suggest utk kurg kn sakit ms contraction..sb yg ccuk kt peha tu doc ckp xbole jnji klau x de rsa sakit..so lau amik epidural mmg xkn rsa skit..dlm 3 jam pkai epidural trus doc ckp kna czer sb jntung bby dh dropped..mmg spe ambil epidural mmng akn operation..nk x nk sy trpksa ambil epidural utk menahan skit yg teramat sgt..cma kesn dye smpai skrg msih terasa lgi walau hmpir dua thun leps..😊moga Allah permudahkn urusan sis..aaminn yaarabalaalaminn 🤲😊

kalau sy masa tolak lb bru pasang induce drip sbb tgk monitor contraction normal tu tk kuat . lepas rasa sakit contraction tu bru doctor suggest nk amik epidural / cucuk paha tu . then sy pilih y cucuk paha tu .. bende tu utk kurangkan rasa sakit je tpi still rasa sakit .

Masa sy induce belon sy x ambil epidural. 24jam lps tu buka belon jln buka 4cm. Baru tolak LR smbung induce drip. Tp xde rezeki bukaan still 4cm even dh 10jam, tpaksa emergency czer, mmg dktr bg epidural sbb operation.

2y ago

pengalaman saya induce belon, ambik epidural... kesan dia sakit pinggang, xboleh diri lama, nak buat keje itu ini asyik sakit pinggang je.. walaupun anak dah 2 tahun..

Sya pernah induce anak pertama tanpa apa2 ubat tahan sakit kecuali gas yang tidak membantu langsung, sya cuma boleh kata, deliver anak kedua kali ini sya nak minta option epidural bila masa akan memerlukan 😆

Maaf mommy saya takda pengalaman cucuk epidural. Tapi saya ada pengalaman induce drip. So masa tu memang dah sakit sangat baby pun dah masuk laluan tapi bukaan yang tak buka² . Maintain 2cm je

kalau saya..saya ambik..sbb saya pernah mintak..nurse x kasi sbb dah 5cm dan doc bius hanya ada time office hour..between masa tu dah 5pg.. saya bersalin jam 7.30 pagi..