Induce & epidural

Hi mommies.. saya first mom, plan beranak kat swasta and mmg taknak tunggu sampai due sebab skrg baru masuk 37w baby dah 3kg+.. dr kata kalau tunggu due baby blh lagi besar.. So boleh tak mommies share pengalaman kena induce dan ada amik epidural.. sbb saya mintak epidural, tapi dr tulis kiv dr kata kalau nampak saya boleh tahan mungkin saya tak minta epidural.. or better amik je? Nak minta tips atau apa2 yg boleh share, tq semua.. #ingintahu #pleasehelp #firstbaby

2 Balas

saya pernah induce dan ambil epidural dkt swasta, masa tu saya xnk epidural sbb xrasa sakit sangat pun contraction baru 2cm, tapi doctor ckp kalau nk ambil kena sebelum start sakit sangat, lepas fikir saya pun ambil jela epidural. alhamdulilah sepanjang journey nk bersalin tu mmg xrse sakit sgt, time nk push tu rse mcm nk buang air besar.

Saya induced 9am & sampai 8pm saya ambik epidural sbb contraction kuat & lepas cucuk masih masih sakit sangat2. Sudahnya 5am next day baru bersalin emergency czer di private hospital juga