Direct BF atau botol

Hi mommy.nk tnya mcm mna nk ajar balek bayi 3 minggu untuk direct feed sbb awal2 lg mak mertua dh sroh bg minum pkai botol supaya sng nk ngasuh.skrg baby xnk langsung direct feed unless kne pump bg dlm botol.as a mother saya rasa down n sedih sngt bila ank tolak xnk ngn kita or emosi saya je tak stabil dlm pantang sbb mudah terasa. Kdg terasa smpai nangis srg2 sbb tiap kali nk bg susu msti kne pump langusnng ank xnk ngn puting ibu die

6 Balas

Hi sis. Kes sy sama jgk, bagi botol sbb nk tahu brp amouny susu yg pump sbb nk kurgkan jaundice masa bwh 30 hari. Then lama2 rse sedih sbb xdpt df.. skrg alhamdulillah dah df xperlu pump. Tips nye kne buat perlahan2. Bagi ank mnum botol 1 oz waktu die lapar atau tgh nangis melalak then sambung bagi df. Kene selalu buat. Jgn bagi df waktu die lapar sbb nnti baby mengamuk.. Then lama2 sy hanya bg botol siang, mlm sy df. Nampak die okey saya try fully df. Skrg baby sy 2 bln, utk elak baby tolak botol bila masuk keje nnti, sy still bagi susu botol dlm sehari cuma sekali shj yg lain semua df. Pengalaman jd epmom sumpah penat dan stress. Sbb kne standby susu lagi2 susu sy ni cukup2 utk bby. And kne bangun malam basuh pump every 2 hrs.

3mo ago

Tq.hrap berjaya lh nti 👍

Teruskan offer. Saya pun sama mcm sis berminggu bagi botol dari lahir sebab inverted nipples. Saya sumbat nenen time dia melalak kuat nk susu cos time tu terbuka besar mulut dia. Awal2 dia mmg taknak tp teruskan je usaha, lama2 dia terbiasa. Now anak saya fully df tp kalau bagi botol pun still terima. Tp lapang kepala tak perlu nak basuh botol & breastpump, rasa aman damai je hidup

Bg botol je mcm biasa sbb dh terbiasa tapi setiap hari selitkan 1-2 sesi utk train baby df. Insya Allah lama lama baby akan familiar dgn puting ibu semula. Elakkan bg df time baby marah sbb susah nk cari puting ibu time marah, try bg time baby nk extra susu or time mamai. Increase jumlah sesi df once nampak progress

Hi! My baby pun sama, sy paksa dia masa dia tgh melalak nangis tu paksa sumbat puting sy ke mulut dia, kena kuatkan hati je la 😹. Alhamdulillah sehari dua je dia dah boleh trima botol & DF. Sy buat oral stimulation juga setiap 2 hari sekali.

3mo ago

Tq for the tips

Baby bawah sebulan kalau dah start bagi botol high possibility utk nipple confuse. Teruskan offer df. Cari oral stimulation utk buat baby df

Anak awak dah nipple confuse. Buat oral stimulation.