Air ketuban sikit dan baby kecik.

Hi mommy2 smua..2 hari lpas dpt surat dri KK untuk refer ke Hospital Kerajaan sbb air ketuban sikit dan baby kecik..dh masok dlm blik emergency depa check lah apa yg KK tulis disurat tu..5 doctor pakar mmg scan betul air ketuban sikit,tapi smua ckp baby normal walaupon kecik..berat baby dlm 1 kg mcm tu..dan diorang ad lah jgk pelik kenapa berat saya x naik2.Awal pregnant 3 bulan 68.5 kg dan 28minggu berat 68kg sahaja..Lpas dh bincang apa semua diorang nk bawak p ke doktor pakar untuk scan detail yg lebih canggih atau nk operation trus baby(baby pra-matang)..bila scan di sana pon tetap sama normal jgk tp mmg air ketuban tu sikit la..doc pon x boleh nk bgtau sbb apa air ketuban sikit dan baby kecik sngt(pembesaran baby trbantut)..cuma boleh bgtau kalau rasa baby kurang gerak segera ke hospital tu ja..dan kena checkup lain pada 3.8 untuk nk tngok air ketuban ..kena tahan ward sehari pastu boleh balik .. *Sedih bila dpt tau baby kecik,bab berat ibu tu x leh nk kata apa dh..sbb si ibu mmg kerap2 mkn tp x mau naik plk..sblom kawin naik sungguh.. Saya x tahu nk buat apa lagi 😭😭😭😭..smua ibu nk baby sihat mcm yg lain..tp bila dpat tau jd mcm ni ...saya buntu Update 3.8.22 Saya p checkup di Hospital Besar P.Pinang kelmarin..Doc scan baby still kecik jgk dan air ketuban tetap sikit..doc ckp x dak ap2 perubahan pada baby..bila dengar doc ckp mcm tu mulalah pikir mcm2..sedih x yah kata lah..x dan smpai kt husband,ayaq mata dah bertakung dh..spnjng kluaq dri wad mmg saya mnum susu dan ambik buah2 mcm tembikai.. Dan doc mntk mai lg 8.8.22 untuk nk scan lgi...

7 Balas

sy dpt rse apa yg mummy feel skrng, sbb sy pun on same stage nw. Sy preggy twins mcda 1st bby ok 2nd bby keci (sgt keci 530g ) dh msk 28weeks. Check up 5days once, mcm2 la doc bgtau tpi sy dh jemm mmng tk msk pe yg doc ckp..blur terus. Nie pun bru jer discharge after warded for 3days (msk ubat dexa utk matangkn paru2 bby) dlm 2-3ari nie 1jer benda sy learn, stay strong. Tuhan akn uji kite dri byk segi tpi Dia tk akn lepaskn kite begitu sje. Bykkn berdoa, keep talking with baby, bgtau baby yg baby tuh kuat mcm mummy dia, sabar and stay strong mummy. Klu mummy strong baby pun akn strong

2y ago

mummy due date kita selang 2ari jer, saya klu ikutkn 26/10. Tuh la first kita kne strong, klu kita jatuh abis la kn....keep pray mummy everything will be fine and baby akan pulih akan sihat jgk🥰😍

sis .. think positive Baru 8 bulan lagi ada chance.. normally air ketuban kurang pasal badan dehydrated. kurang minum air. sis Cuba minum air masak banyak². kalau sis Okey minum soya sis minum je.. untuk Saya tak boleh minum susu. kalau I minum susu I mesti muntah balik. tapi I selalu minum Vsoy dan air kelapa, jus delima. v soy I selalu minum malam sebelum tidur baby I 25 weeks dah 1.5kg dah. skrng I dah masuk 29 weeks belum scan lagi.

2y ago

t.kasih sis..sronok sngt2 dpt kata2 smngat mcm ni..♥️🥰🥰

dlu sy msa pregnant ank nom 2 pon sama jagak dgn sis baby kecik & air ketuban sikit,kna tahan dkt wad dkt sbulan jgak,tpi sy search kt google kt fb cri tips nk bgi berat baby ok dgn air ketuban banyak sy amalkan mkn tembikai,minum air kelapa dgn mnum susu anmum yg coklat (sbb org ckp klau baby kecik minun susu ni cpat besar sbb gula tinggi)sy ikut je & Alhamdulillah air ktuban normal n berat baby pon ok

2y ago

sy penah ad pengalaman doc ckp anak sy kecik.lps tu skjp2 kata air ketuban kurang.lps tu ok plk.tp tang ank kecik,memg dia ckp kecik.klu kecik anggaran kurang 2 mggu dr usia sbnr d kira normal lg.nie dia ukur perut kecik.sy pon xbrpa igtlah.ms tu taun 2019..brt sy pon memg naik sikit2 jgk waktu tu.stiap kli checkup wajib jumpa doc.lps tu sy bersalin,alhamdulillah ank sy normal xde ap pon.tp memg kecik skit.dlm 2.17kg je.tp semua normal..tp ari ke 16 ank sy skit misteri.meninggal kt hospital ms umo ckup2 41hari.smpai harini penyakit dia xtau ap.tp doc suspek dia ad mslh metabolik..skrg sy tggu ms bslin ank ke 3.ank ke-2 alhamdulillah normal xde ap.ke-3 stkt nie pon stiap kli cek alhamdulillah ok jgk.tp d sebabkan ad sjrh ank meninggal,tiap kli mgndung,sy msti kena refer hospital bsr utk detail dr pkr.

sy pon berat sbelum ni xnaik2 n statik, tp nasib baik saiz baby xde mslh. utk air ketuban cuba sis mkn buah2 yg byk air..mcm sy mmg dlm peti ais ada je buah tembikai. smoga dprmudahkn urusan sis dan smoga smuanya baik2 buat sis n baby.

ya allah kesiannya . saya ni berat asyik naik je . tapi baby semua ok . semoga dipermudahkan urusan dan kuatkan semangat ye sis

smoga dipermudhkan urusn sisi. n bby dan juga sis selmat dn sihat..Aamiin

semoga dipermudahkan ye sis.. kuatkan semngat ye

2y ago

insyaallah amiin ya rabb..t.kasih sis..♥️