Kandungan terancam

Hello mommy2. Saya baru prgent 6 minggu dan sdh 5 hri mngalami pndarahan tpi x byk. Tdi sdh pg emergency dan sdh bt scan. Dr kata kndungan dlm terancam 50/50 dan srh berehat shngga tmujanji kedua. Ada apa2 tips tak utk jaga kndungan masa ini? Ubat pn dr x bgi sbb blm ada bby cma ada kantung😥ada tak yg bpngelamn mcm sy?#ingintahu #pleasehelp #firstbaby

13 Balas

sama macam saya sis...Saya pon 6w3d tapi start smalam sy bleeding tp hri nie byk..18/3/22 sy pegi scan nk check kpastian doc ckap blom ade kantung baby lgi..balek dr klinik tu sy nk buang air kecik tgk ade darah dlm stitik cmtu..sblom2 tu mmg ade prasan mcm ade drah nk klua tp cme ksan2..lpas balek scan bru kua stitik..esk lusa tu cme ksan2 sampai la smalam tu sy ingt priod then sy call klinik tnye..dorg suruh prgi sne..check lg skali pregnancy test msih doubleline and pekat lg..cme doc ckap mgkin spotting..baby bru nk menempel tp mgkin rahim tk kuat..nti 1/4 tmujnji kdua..bru doc akn scan balek..cme hrinie mmg sy rse sebak dan tak tntu arah..smoga kandungan kita baik2 je ya sis..sy sendiri dah rse hilang akal..sbb anak first..bunting plamin

2y ago

ok sis

sebaiknya puan berehat. jangan banyak sangat bergerak. abaikan dahulu kerja² yg lain. rehat,rehat dan rehat. jangan angkat² benda berat. jaga kesihatan dan pemakanan ye. jaga juga emosi. usaha untuk fikir yg positif je. doa banyak² mintak Allah permudahkan segala urusan. Serahkan pada Allah untuk Allah aturkan mana yg terbaik. beri tahu juga pada suami supaya suami sama² faham keadaan puan sekarang. jadi suami boleh tolong² urus rumah. mcm kawan saya,dia berjalan pi bilik air je nak mandi,pun boleh turun darah. akhirnya dia kena duduk dekat hospital sampai dia bersalin. docter sentiasa pantau dia. bayangkan,selama berapa bulan dia kena duduk hospital lagi awal kandungan sampai bersalin. sbb dia jenis rahim lemah,mcm tu lah yg dia bagi tau.

Sy baru alami last week, bleeding ketul2 darah keluar. Bleeding 2 hari lps tu stop dah. Doktor bg mc seminggu dan minggu ni sambung mc lg sampai isnin depan. Sy ambil injection proluton seminggu sekali, mkn duphaston 3x sehari dan ambil ubat insert uterogeston 2x sehari. Hari ni scan mcm ada progression tp masih belum ada heartbeat lg. Tenang2, doa n zikir selalu, minta family n kwn2 doakan agar kandungan selamat.. insya allah kita sama2 cuba jom..

2y ago

Ni ketul darah yg 1st keluar, lps tu ada lagi besar sikit drpd ni n sehari juga kluar fresh blood camni. Mmg lap dgn tisu lps buang air akan ada je darah kat tisu. Hari ke2 start pink2 n hari ke3 dia spotting brown2.. then sampai hari ni okay xde kluar, doktor ckp kalau kluar lg cpt2 pegi hosp.

saya pun mcm puan masa awal2 pregnant. pendarahan syg banyak jugak tapi tak penuh pad. fresh blood lg.. masatu mmg tak banyak gerak. balik keje pon baring je. memamng emosi saya tak stabil masa tu sebab dah 4 tahun menunggu. saya bleeding +spotting smpai 8weeks. then sy on duphaston. Alhamdulillah, skrg dah 17weeks. dh stop duphaston and everything ok. doa banyak2 puan.

2y ago

kram tu ada jugak. mcm sekejap ada sekejap takde. tapi, bile bleeding tu sy cepat2 ke klinik. tp Dr suruh rehat je. mmg betul2 tak boleh lasak. kalau puan 7 weeks, try pegi klinik mintak nasihat Dr. kalau Dr suruh on duphaston, lagi bagus. sbb duphaston ni kalau kandungan kuat, dia akan support kandungan, kalau kandungan tak kuat, kita akan gugur lah, turun sndiri

Sama mcm sy ada spotting masa 5 weeks n doc tak ada bg ubat..apa yg sy buat, sy ambik leave n cuti bekerja 5 hari..sy bed rest je kat rumah, baring atas katil shj n bangun bila perlu..xbuat kerja berat langsung..lps 5 hari darah stop..skrg dah 20 weeks

2y ago

ok mommy, trima ksih ats prkongsian

puan boleh ambil duphaston. macam saya dulu baru 1 month pregnant lepastu kena threatened miscarriage ni. bleeding juga lepastu pegi emergency, doctor cucuk ubat kuatkan rahim dekat blakang and bagi duphaston dan kena bedrest selama 2 minggu

2y ago

kalau doctor dah cakap macam tu takleh nak wat apa lah… alternative lain awak kena banyakkan bedrest. banyak kan baring dan jangan buat apa2 dulu… makan pun kat katil… gy toilet jela bangun… solat pun duduk… Moga kandungan baik2 je banyakkan berdoa and zikir

Sy pun pendarahan masa 9week dn 12week, samaaa doktor pun bgtau 50/50..bed rest ja sis, fikir yg baik2 dan bykkan doa..Alhamdulillah skrg kandungan sy dah 29week😇 btw doktor x bagi pun sy mkn apa2 ubat..suruh rehat ja..take care Sis..semoga baik2 saja

2y ago

ok sis trima ksih

Sy pla da 5kli ggur 😭 , trauma sgt klu ada spoting, slpas stahun skrg sy prgnant lg msuk 6week. Mohon doakan sya & bby sihat2 ya ☺️ Smoga mommy2 / mom to be smua jg sihat , dberikan rezeki chaya mata utk yg mnanti… Amiin

sy baru 8 weeks. sepanjang 8 week ni dh 2 kali bleeding, kandungan terancam.. doctor suruh berehat..kerja rumah pun x buat. sy ambik cuti dari kerja. mmg bedrest je..sampai darah stop

2y ago

ok mommy trima ksih

Sy pon mcm tu masa 10 week… hospital pon bg keputusan yg sama… then esok sy g klinik swasta… dr cek and dapat ubat stop pendarahan dgn kuatkan rahim