Boleh tolong tak?

Hi mommy2. Minggu depan minum air gula kat kk. Untuk elakkan sangkut gdm tak boleh makan manis minum manis kan. Selain itu apa lagi? Roti pandan kelapa boleh makan ke tak? Kena puasa ke sebelum esoknya minum air gula? Lepas minum air gula tunggu 2jam ambil darah, then boleh makan minum ke? #firstbaby #firsttimemom #pleasehelp #firstmom #ingintahu #pleasehelpHel

19 Balas

awak sy masa pregnant teruk tauu alahan and mmng tak usik makan dgn minuman manis sekali first time minum air gula bacaan masa awal tu 4.0 bacaan kedua 12.4. tak tahu lh why blh jadi gituuu pastu terpaksa lh buat bsp setiap 2minggu sekali pastu bacaan bsp pon cantik jeeee buat lh sebulan sekali je. tapi skrng alhamdullilah lps 6minggu bersalin check balik gdm dah takde. hormon masa mengandung nii mmng kadang ii mcm tu tak makan manis pon blh sangkut tauu

Mnum air masak byk2 sblum hri kejadian. Kurangkan benda manis2.. puasa start 10pm sblum g kk esok tu smpai la awk mnum air gula. Dtg awl boleh la dpt air gula suam2 so xda la muak nnti. mnum jgn tgok org lain nnti trbawa2 perasaan. tenang2 ja.. InsyaAllah tk muntah. Saya dh lepas dn okey lepas smua xda sgkut gdm. smoga dpermudahkan nnti 🥰

puasa mula pukul 10 malam sebelum test tu. sebelum tu makan minum je mcm biasa. OGTT tu test efficiency pancreas kkta. kalau dah biasa makan manis, patutnya pancreas kita akan adapt. jadi makan je macam biasa. puasa sehari dua sebelum test takkan bagi kesan apa2 pun. kalau nak puasa benda manis untuk OGTT, patutnya mula sebulan dua sebelum test, bukan sehari sebelum.

Kena puasa dari mlm pukul 10 last makan dah.. pastu hari minum ayaq gula tu takleh makan apa la,pi tu kena kencing apa semua ambik darah,minum ayaq gula.. lepas 2jam takleh mkn dan jngn muntah.. Tips minum ayaq gula kena minum suam suam sekali teguk ja,tarik nafas panjang-panjang dulu sebelum minum tau.. lepas dh siap ambik drh lagi sekali baru balik boleh makan

2 hari sebelum minum air gula tu elakkan mkn manis²..pastu banyakkn mnum air masak..ada yang kata try makan epal hijau sebab masam kn..dtg klinik pagi²..kalo boleh jd yg paling awal pn xpe..sebab dpt air gula yg suam² so bila mnum x rasa loya sgt..saya pregnant yg last ni dekat 4x mnum air gula..alhamdulillah semua negatif..

saya sebelum minum air gula saya makan manis² jugak saya balun je benda yg manis,saya tak leh kawal sgt ,tekak saya ni suka mkn benda yg manis ..kadang Nutella tu saya ratah mcm tu je hehehehehe tapi berpada-pada lah... Alhamdulillah minum air gula results tak sangkut ,

kalau boleh 2 hari sbelum minum air gula dah boleh elak makan minum yg manis2 sangat, insya allah result ok. .lepas minum air gula sementara tgu result tu bleh je mnum air mineral sikit tu pengalaman sy dlu, nurse kk bgi je mnum air sikit tapi tak bleh makan ye.

biasanya nurse suruh puasa start pukul 10mlm. kalau family ada diabetes elakkan minum air manis. minum air kosong je. eskkan pgi² prgi kk, ambil darah dan minum air gula. 2 jam kemudian ambil darah semula dan boleh makan minum mcm biasa.

Pengalaman saya yg beria jaga makan minum a week before minum air gula tp akhirnya sangkut juga 😆 Padahal anak first takda gdm pun & time tak pregnant saja2 buat bsp pun rendah je. Mujur gdm dc buat bsp 2w sekali bacaan pun rendah2

seeloknya elakkan klu fmly mmg ada sejarah diabetes. ada org minum manis, tp xsngkut lngsg..ada dh jaga baik2 tp sbb bdn retain sugar pekat, sangkut juga. mlm sblm minum tu, puasa smpai ambil darah lps 2jam.