breastmilk mother

mommy yg breastmilk baby memang tidur jarak dua jam je ke? sampai bila ye tidur pattern mcmni? #firstmom #ingintahusaja

12 Balas

sy tidur sejam skali. kadang stengah jam skali kalau siang. kalau malam bertuah sekali skala je dpt 3 jam skali. mungkin mindset sy dah alert dgn bby punya demand. even bby lena tidur pon sy auto trbangun nk susukan bby. biasa susukan mmg dia nak je. even mata pejam ..ank sy dah 5 bulan. 5 bulan la dah mcm ni 😂takde istilah rehat deep sleep yg betul2😂

normal awak.. dh ada anak kita mmang kena kerap bangun mlm susukn dia.. lagi2 newborn.. anak sy nk masuk 9 bln pun still bangun kdng sejam sekali mlm².. ikut demand baby..dlm masa yg sama kena perhatikn juga anak tido mlm² takut tertindih / ada kain apa² duk atas muka dia..

2y ago

betul.. mmang x kn dpat dh lena mcm dulu.. kita x blh ralik sgt tido risau tertindih dia ke apa² ke.. kena alert lebih.. yg baru² jadi ibu biasalah x selesa lg dgn rutin hidup slpas ada anak nt lama² terbiasa dh 😅 waktu anak x sihat langsung x tido kita kan🥴🤧😁

Hee.. btl sis..tp nanti dia akan tukar2 pattern.. lain anak lain demand. klo sis xlarat blh perah susu dan mtk hsbn tlg. Anak saya yg last, dr baby smp setahun, tepat pukul 12mlm je dia akan meraung2 mcm baby perut kembung... mtk kne dodoi..

Anak saya fully fm dpd lahir, awak. Sama juga tidur saya setiap 2 jam hehe masuk 3 bulan baru la 3 jam. 4 bulan 4 jam. Haa sekarang dah 7 bulan, saya bangun sekali jeeee. Tapi kena tahu, breastmilk mmg cepat hadam jadi baby mmg akan selalu nak susu.

12mo ago

hihi. anak saya dah 7m awak, skrg dia nyusu 2 kali cmtu time tido. selebihnya mengempeng

Baby sy 19 hari. Skrg demand susu dia setiap sejam sekali, x kira siang atau mlm. Sy kena kerja keras sikit utk pam susu sbb baby xnak direct feed. Mmg letih juga...tp positif je la...sementara dia masih baby.

2y ago

hi awak. baby awak baru berusia 19hari. belom terlambat utk awak pujuk baby semula utk directfeeding. banyakkan skin to skin dgn baby awak. awak shirtless dn baby hanya pakai pampers. pujuk dlm 10-15minit setiap hari. ditempat xde gangguan bnyi dn suasana agak suram. pujuk before baby nangis kuat. offer 15minit awal susu badan awak. pujuk masa baby dlm keadaan mamai.

baby sy bulan ptama kedua kdg2 lajak sampai 5jam. bila dah masuk 3bulan. dia pon dah start mmbuas, mlm mmg tiap 2jam. smpai skrg dh hmpir 5bulan. perut dia mcm ada jam. tepat 2jam dia merengek dah.

Depends kalau baby kuning kena kerap sangat bangun. Tapi kalau dah lepas tu dan dekat umur sebulan dah boleh adjust ikut demand anak

Baby sy baru 6hari, fully bf .. sejak 2/3harini dia akan demand susu setiap sejam/2jam sekali .. xkira siang atau malam ..

mmg demand baby awak setiap 2jam sekali. pattern ni akan berubah bila baby meningkat usia nnt.

klau masih dlm hari biasa je tu.. nanti dah makin meningkat usia baby, akan ada perubahan