Speech Delay

hi mommy , smlm pergi checkup anak baru masuk dua tahun , nurse cakap anak speech delay sbb dia punya percakapan not supposed to mcm dua tahun like dia kena sebut dua patan perkataan , tapi anak saya okey boleh sebut susu , air , mama , papa , and faham apa yang saya dngn papa dia cakap , perkembangan dia pun bagus boleh turun and naik tangga , main bola , sabun badan sndiri , so apa pendapat mommy ?

5 Balas

Nurse pun.. jgn lah terus nk rule out as speech delay. Unless dia kata berpotensi utk speech delay ke kan ok lagi. Sis cuba suruh anak sambung2 2 words terus. Bukan 1 word je mcm yg sis describe. Bagi saya budak kalau dia rajin bercakap walau bahasa alien sekali pun, nanti lancar lah tu. Teruskan je berbual dgn dia

10mo ago

inshallah , skrg saya pun tengah more bercakap dngn dia , walaupun kita cakap dia ignore je 😂