Speech Delay

hi mommy , smlm pergi checkup anak baru masuk dua tahun , nurse cakap anak speech delay sbb dia punya percakapan not supposed to mcm dua tahun like dia kena sebut dua patan perkataan , tapi anak saya okey boleh sebut susu , air , mama , papa , and faham apa yang saya dngn papa dia cakap , perkembangan dia pun bagus boleh turun and naik tangga , main bola , sabun badan sndiri , so apa pendapat mommy ?

5 Balas

Ikut dr juga kot sis. Anak sis ok lagi dah pandai sebut macam2. Anak saya masa 2 tahun masih cakap bahasa alien. First word dia ‘kaki’ masa umur setahun 8 bulan tu pun bukan dia tujukan kat kaki. Semua benda dia kaki kan. Tunjuk buku dia cakap kaki, kereta pun kaki. Semua lah kaki. 2 tahun+ baru sebut ibu tu pun sebab dengar budak jerit ibu ibu kat taman. Dia pun duk sebut ibu dah semua orang dia panggil ibu 😂 saya last check up kk masa setahun 8 bulan sebab nurse gelabah suruh jumpa dr. Katanya anak saya speech delay. Saya pun buat appointment jumpa dr. Tunggu berjam2 last2 dr kata takde apa. Nanti 2 tahun baru datang lagi. Fedup saya. Bawa jumpa paed kat private hospital, dr kata 3 tahun tak reti cakap lagi baru dr consider speech delay. 2 tahun masih ok. Dr just pesan banyakkan bercakap dengan anak, nyanyi ke. Macam saya, salah 1 usaha, saya bagi anak tengok youtube. Didi and friends, omar hana. Walaupun ramai kata screen time tak bagus untuk anak, Alhamdulillah anak saya sebenarnya banyak belajar cakap dari youtube. Dia rajin ikut2 nyanyi pastu perkataan2 tu dia pandai gunakan. 3 tahun dah petah cakap tak pelat langsung. Dr pun kagum 😊

9mo ago

Saya memang belum bagi tengok english. Kalau boleh nak bagi dia fokus 1 bahasa dulu. Sebab kat rumah pun kitorang guna bahasa melayu. So kalau mix takut dia keliru.

Nurse pun.. jgn lah terus nk rule out as speech delay. Unless dia kata berpotensi utk speech delay ke kan ok lagi. Sis cuba suruh anak sambung2 2 words terus. Bukan 1 word je mcm yg sis describe. Bagi saya budak kalau dia rajin bercakap walau bahasa alien sekali pun, nanti lancar lah tu. Teruskan je berbual dgn dia

9mo ago

inshallah , skrg saya pun tengah more bercakap dngn dia , walaupun kita cakap dia ignore je 😂

ank sy msuk 2 tahun 2 bulan jrang2 pnggil mama papa.ank sulung dn kdua pn lmbat jg brckp mau msuk 3 tahun juga tapi smpi 2 perkataan dia mau brckp tapi c adik ne susah pula mau sebut panggil mama papa..hnya dia tau satu perkataan saja naa.hmm..daa..satu2 sja dia brckp minta susu..nenn..

Kena buat assesment by Occupational therapy baru dapat tau lagi jelas. Memby nurse aware suppose 2 tahun dah boleh gabung 2 patah perkataan. Mcm sy mmg ank xde word langsung, so doc bg referal letter refer hspital terus.

9mo ago

Abc or 123 bukan kategori word, suppose lebih kpd rutin harian kita, ni yg speech terapi sy ckp, nurse just suspect, utk diagnosis perlukan dr yg pakar, tggu doc ckp apa.. Sementara nk tggu appointment doc, sis bole ajar tambah word ank.. Tmbh word 'nak'.. Nk susu, nak air.. Sy fhm sis risau, tp xpe kita ikhtiar mne yg boleh..

Sorry tanya sis. Checkup 2 tahun anak tak buat M-Chart dengan doktor ke?

9mo ago

Ohhh faham. Hari tu saya pergi checkup anak untuk 18 bulan. Nurse kata umur 2 tahun dan 3 tahun akan buat lagi M-Chart untuk anak. Sepatutnya kena jumpa doktor untuk checkup 2 tahun tu. Nurse ada refer anak awak ke doktor tak masa check up tu? Ikut apa yang nurse kata tu, part umur 2 tahun perlu tahu guna 2 perkataan dalam satu ayat. Tapi untuk diagnose terus speech delay tu awak kena buat further assessment macam mommy yang lain komen ke awak.