Berat badan

hi mommy semua,sy ad soalan nk tnye n nk mnx pendapat. normal ke bru 31 week berat bby da 1.9kg.? tdi pegi check up doc berat bdn tiap dua minggu naik bnyk. kdng dah krng kn mkn pon berat still naik lagi. ada x cara utk krng kn berat bdn naik.sbb risau doc ckp blh kne drh tinggi.. ad x mommy² yg pnh ad mslh mcm ny. ? sy first mom nk mnx pndpt dri mommy smue. lagi 2 week nk check up tkut..

6 Balas

Berat baby mcm terlebih rasanya tu. Saya masa scan 29w berat baby 1.2kg normal. Skrng ni 31w taktau dah brpa kilo. Try malam2 jgan makan. Pastu elakkan manis2. Amalkan minum air lemon setiap hari. Letak slices lemon dlam air minum harian. Kurang mkan nasi/ mknan berasaskan gandum2 tepung smua tu.

1y ago

sy jrng mkn mlm. mkn nsi pon shari skali kdng2. sy bru checkup smlm brt bby da 1.9 dkt 2kg.

Saya pun masalah sama jugak 😭 berat naik mendadak, 1st ke mid 2nd trimester tak boleh nak makan hanya muntah lepas tu dah boleh start makan then terus naik berat sampai sekarang 😭 setiap dua minggu mesti Ada naik sekarang dah 16kg Baru 32 minggu 😮‍💨 dah kurang kan semua pun 😭

Saya pun ada masalah berat naik mendadak sebelum ni, lpas ikut nasihat nurse makan last before 8pm, cut sugar, mknn bertepung n bergoreng,, Alhamdulillah berat terkawal, dlm 2 minggu masih maintain berat sama

berat bdn awk ka atau berat bdn baby yg dr kata?if berat mommy tlbh mmg dr akan bebel hehehe.tkot ad tekanan darah naik..kaki bengkak bt jln pn sakit..

1y ago

brt sy dgn bby.. doc x bebel just tnye mkn ap.. sbb sy da cut mkn tw tp bdn still naik

masalah berat naik ya,mcm saya he2.just mlm2 jgn makan mkanan y berat2 sgat.amalkan makan buah,mnum air kosg byak2.itu je..

1y ago

sy jrng nk mkn mlm. memang minum air ksong tp brt msih naik.. naik bkn skit 1.2/1.5kg tkut 😭

kne cut mkn bermnyk ke sis