Tuam payudara

Mommy semua guna apa utk tuam bengkak susu? Kalau guna tuam bayi yg kecik tu xpe ke?

5 Balas

Kalau bengkak susu, mula mula tuam sejuk dulu, boleh pakai ice pack. Lepas dah rasa kebas, tuam panas pulak, boleh isi air panas dalam botol/botol susu, pastu golekkan botol panas tu dari atas ke arah puting, buat dari semua arah, tuam ke arah puting. Buat sampai breast rasa ringan, then massage guna lactation massager atau breast pump yang ada mode massage. Lepas tu boleh pam guna breast pump pakai mode paling low atau marmet shj. Sy share tips dari nurse Klinik Desa ☺️

Kalau bengkak saya ambik gel pad sejuk kan dan letak dkt breast. Kalau sejuk utk soothing, kalau warm/panas untuk stimulates kan lagi susu.

klu Saya mula2 kna mmg tuam dgn tuala suam2 n pamp tp still bgkak smpi dmm ...last2 sya minta urut dgn tkng urut br ok.

Boleh sis. CL saya dulu cakap guna je tuam baby tu urut dekat breast kita kalau bengkak susu

sye guna air ltk dlm tmpt tuam tu je