Barang baby

Mommy semua boleh tolong list kan tak baby barang yg perlu UTK dibawa ke hosp, sbb skrg dah 29++ week tak beli apa2 lagi,, #firstbaby #1stimemom

3 Balas

sy beranak hari tu bawak mcm2, tapi banyak yg tak guna pun.. sbb kalau hospital kerajaan.. dia sediakan baju kat wad bersalin.. pagi2 dorang kasi yg baru utk salin.. bawak baju balik rumah je.. atau spare lah dua helai t-shirt dgn kain batik.. yg sy guna tuala, brg2 mandian, baju baby, pad, pampers, mitten (naseb baik bawak sbb kuku anak tajam, habis calar muka), pam susu sbb sy czer, anak xnak menyusu.. sbb baby masuk nicu 3 hari.. guna pam utk keluarkan susu, suap anak guna penutup ubat batuk.. doktor tak kasi bawak pam susu, tp bawak je kita tak tahu apa akan jd kat sana nanti.. cuma jgn tunjuk kat nurse/doktor.. paling penting powerbank kalau pkp ni better 2 biji.. (kita xboleh charge hp kat hospital) sbb husband boleh pass brg dekat guard je pkp ni.. sy hari tu serabut gila mase bersalin.. suami xboleh masuk ward.. mmg susah.. bawak makan kudap2, minum 3 in 1, tarmos, sudu garfu, pinggan, cawan, air mineral.. bedung baby, sbb nanti baby sejuk.. stokin lepas bersalin, tudung sarung, getah rambut.. 1 beg utk labour room, pampers, baju baby, pad bersalin.. ni pengalaman sy lah.. dan procedure hospital kat tempat sy mcm tu..

Brg bby :baju butang lengan panjang, pampers, wipe tissue n kain lampin/bedung j.. Brg mommy: dyowg akn bg bju sblm bersalin tu.. So just prepare pad & baju ganti untk discharge j

semoga bermanfaat 🥰