Hamil 24 minggu dan sakit perut,

Hi mommy semua, boleh bantu saya pregnant 1st baby skrg da masuk 24week atau 6bulan, ada tak mommy yg rase sakit kat bawah perut sampai ke perut atas, rasa mcm tertarik lagi2 bila nk bergerak atau tukar posisi dari baring ke duduk, duduk nak bangun, jadi kalau nk begerak kena slow2 je gerak kadang2 bejalan pun blh rasa sakit tu, nak solat pun kene duduk kalau tak rase mcm tetarik kat bahagian perut.. ada ke mommy yg ada pegalaman atau masalah mcm sya.. Atau blh tlg bagi pndapat sikit..

6 Balas

Alhamdulillah lega dengar sebab sy pon rasa sakit pstu macam tertarik mcmtu. Sy ade adhesion colic & gastrik teruk mungkin rasa sakit tu lagi teruk tapi takpe asalkan baby sihat

Sy penah tnya doktor, doktor ckp itu braxton hick. Atau latihan contraction.. dan normal. Sy pulak akan rasa macam kebas2 atas bahagian perut.. 😅

1y ago

Tu la x pernah rasa jadi pk bukan2 bru 24 week 😂

Saya ade jugak rasa ni. Rasa lega bila tgk semua kata normal. Tapi nanti kalau jumpa doctor still akan tanya jugak nk confirmation haha.

sy pregnant sebelum ni pun rasa macam tu. normal sebab kandungan makin membesar ☺️

1y ago

Tq reply lega sikit hati ni 😘

Saya pun tgh mengalami bnde sama 23 week, mgkin sbb rahim n baby mkin bsr

1y ago

Rahim dan baby besar takkan ada rasa sakit . 20w ke atas akan lalui braxton hick contraction . Dia latih otot rahim. Ada org rasa ada orang tak . Perhatikan je sbb sllu sakit dia berpanjangan tp tak kerap .

sy tgh alami skrg ni.klu berjalan pn terus rs tertarik je

1y ago

Alhamdulillah,, saya da makin ok.. Saya stop semua air sejuk.. Minum air suam atau suhu bilik je.. Baru hilang rasa sakit tu.. 😅