Perlu scan minggu keberapa ?

Hi mommy semua. 7minggu saya dah scan. Alhamdulillah dh nampak, dh dgr bunyi jantung baby. Tapi saya belum buka buku pink lagi. Perlu scan lagi ke ?? Minggu keberapa nk scan lagi eh ? #firstmom

8 Balas

Biasanya ke kk swasta tak perlu scan. Just nak verified yg kita pregnant, memadai guna UPT/ ujian air kencing. Then klinik akn keluarkan surat pengesahan kita pregnant. Bawa surat ni ke KK. DI KK, First appointment buka buku pink tu (selewatnya week-12), KK akan bawa kita jumpa doc untuk scan.

seeloknya 8-12w utk buka buku. kk skrg tak bg walk-in dah utk booking. so call/dtg klinik utk dptkan tarikh appointment buka buku tu. lg cepat lg bagus sbb kalau dah lebih 12w tu nanti mula la kena bising. nanti pi klinik bawak scan yg dah ada heartbeat tu sekali ye☺️

kalau dah scan boleh buka buku pink. selalunya kalau kerajaan 2x dlm tempoh mengandung.Tapi tgk situasi ibu mengandung.Mcm saya anak dah masuk 6 , umur 40,dan masalah hb rendah,kena 4kali scan.

td baru col kk tny nk booking buat buku tp dia nk pengesahan .kena scan di swasta atau kk baru bolh coll untuk booking date buat buku.

xsilap klau dh scan comfirm baby dan jantungg okay boleh terus buka ja buku pink jgn biar lama² nnti kena mrh dgn nurse hihi

Klau dh scan skali n ada nmpak baby n heartbeat baby blh trus buka buku. Bawa je gmbr scan tu kat kk.

xperlu scan lagi sis...kalau da comfirm nmpk janin and jantung pon ada... terus je buat buku pink..

sy masa bukak buku 11w..

2y ago

sy ddok kota tinggi