Breastfeeding

Hi mommy sekalian, sy tgh mengandung anak pertama. Sekarang sudah 22 minggu. Sy niat untuk beri full breastfeeding pd baby selama 6 bulan. Ada apa2 petua atau pengalaman yg bole di kongsikan?

4 Balas

Tak ada petua ape² selama bf anak pertama dan ke dua. saya cuma banyak minum air. suka makan sup sayur masa bf. astu sentiasa fikir yg positif. jangan fikir takut anak tak cukup susu atau tak. abaikan kata² negatif org sekeliling. nurse pun ada cakap benda yg sama. dan lagi kerap bagi anak susu/pam susu tu pun buat penghasilan susu yg banyak..sis boleh tanya nurse/docter masa checkup setiap bulan tu.

Hi sis, utk maintain supply susu, kena banyakkan ambil fluid, especially air..tp sis boleh amalkan ambil fluid yg boleh dijadikan milkbooster spt air kurma blend dgn susu, atau sup betik muda..kerapkan on demand latch dgn baby utk rangsang penghasilan susu ibu, kalau baby tidur boleh pam susu utk kekalkan demand susu...n yg plg pnting kena positive slalu dn jgn stress ya..semoga berjaya sis😊🙏

Saya pun first time mom. 😅 Nak nasihat banyak pun saya pun takde pengalaman. Kadang susu ada banyak, kadang susu drop, yang penting, ibu jangan stress and keep jaga deman dengan supply. Sakit macam mana pun, fikir anak. 😅 Tapi bila dah overstress, ibunya kena peegi me-time. Kalau tak, susu akan drop mendadak.

hi mommy, kena banyak belajar pasal breastfeeding ni. join la class and banyak kan membaca. goodluck tau