First mommy

Hi mommy, Saya nak tanya saya ada keluar darah sikit2 tapi perut saya tak sakit normal ke? Masa scan doc cakap 5week 5day dah nmpk kantung, tpi doc tak bagi pun ubat kuat rahim ke apa2. Normal ke? Ke saya kne buat scan lagi sbb saya scan 28/4 tu hari. #pleasehelp #ingintahu #bantusharing

5 Balas

sy pun mcm tu juga sis. 2x keluar spotting. tapi darah tu warna coklat. bukan fresh blood. masa tu pregnant 23 minggu. sy punya panik, smpai nangis2 pergi emergency. doktor cek guna mulut itik tu. doktor ckp mgkin pendarahan lama. lepas tu masa 30minggu, kaluar spotting lagi, tapi slama sy mengalami spotting tu, mmng doktor tak bagi ubat kuatkan rahim ke ape. skali lagi sy lari pergi emergency nangis2😂😂. tapi doktor cek baby, kata baby ok. sihat & aktif. 39 minggu 1 hari, kluar lah seketul baby boy. sy doakan sis dan baby sntiasa sihat & selamat.

2y ago

aamiin. doakan saya ye, smlm pun keluar darah doc bg kuat rahim. smpai dh ok baru stop. semoga baby sis sihat, membesar dgn baik dan menjadi anak yang soleh. 🤲🏻

sy 1 syawal spotting.. sy fikir mgkin penempelan.. tp marin bleeding byk.. g kecemasan.. doc sahkn keguguran.. doc bg tmujnju 2mggu lg.. utk tgop kantung keluar sndri ke x.. klu x.. kne msuk blik OT cuci.. menyesal kemudian dah x berguna.. sptutnye mse spotting to sy dah pergi kecemasan.. 😔😔

2y ago

first syawal spotting coklat.. Marin bleeding xbyk mne hnye 1pad.. tp ble scan alik bwh doc kate kntung nk trun da.. bleeding drah je sis.. doc pesan klu kluar ketul2 kne g kecemasan smule..

Kalau sedikit tu normal untuk awal kehamilan. Tapi kalau berterusan atau banyak, better refer hospital terus. Jangan rasa takut, nyawa anda dan bayi lagi penting. Kalau pendarahan tak berulang dan sakit, boleh repeat scan masa 8weeks keatas 😇

2y ago

darah tu keluar time saya nk cuci je lps dh cuci dia hilang dia.

Saya pun sama masa week 5 bleeding, and doc kata tu darah penempelan, banyakkan bedrest sis, jgn bt keja berat. Kalau sis nk lebih detail, and kalau bedrest pun sis kluar, sis try pakar bidan luar, hari tu sya dia bagi je.

2y ago

tu la sis, banyak kan bedrest je,bangun pun kdg sbb mndi n makan, solat je sis. Insyallah baby kuat.Monitor selalu spotting sis. Tapi saya skrg berpantang keguguran, gugur week 12, mgkin belum rezeki lagi 😉

scam dkt mn tu saye ade spotting scan dorg bg ubat kuatkan rahim tapi xde rezeki esok terus gugur .. now tau pregnant terus mkn ubat kuatkan rahim .. boleh beli sndri dkt farmasi

2y ago

ok terima kasih ya