Bengkung Dan set bpntang

Hi mommy nk tnya bgkung pnting x msa dlm pntang..Dan set bpntang xwjib pn kn bli smp smua set..boleh tak mmy2 share set pnting je bli sbb nt sy bpntg sdri ...#seriusnanya #ingintahu

10 Balas

Hi awak, set berpantang yg saya fhm adalah herba tradisional yg dah siap di packing utk mudah guna masa berpantang. Tujuan param pilis tepel tu utk memanaskan badan dan melancarkan pengaliran darah. Since zaman serba moden bg sy boleh digantikan dgn minyak urut biasa. Bengkung ni tidaklah wajib tapi sangat2 membantu mempercepatkan proses perut ramping, membetulkan postur tubuh, melegakan sakit pinggang dan mengeluarkan angin dlm perut. Anak pertama sy bersalin dulu x pakai pun bengkung. Masih dpt kembali ukuran pinggang mcm sblm pregnant (26inch) cuma prosesnya agak lama. Yg penting sekali jaga pemakanan. Saya juga berpantang sendiri dari zaman anak sulung dan yg kedua (sekarang). Urutan tungku semua sy belajar di Utube saja sbb xde budget nk upah2 CL bagai. Set pantang pun tak beli kecuali bengkung moden sy beli masa bersalin anak kedua ni sbb lebih senang pakai (tak perlu bantuan sesiapa). Setiap hari pakai tp x berterusan. Harini pantang ke 34 ukuran pinggang dah 27inch. Saya guna batu tungku (pinjam mak sy). Batu tungku moden ada jual di kedai

Sy rasa ikut pengalaman sendiri tak perlu pun set berpantang. Kalau nak beli juga, beli selepas bersalin. Sebab apa tau, kalau ditakdirkan anak jaundice / prolonged jaundice awk tak dinenarkan langsung sentuh makanan2 yg panas termasuk lah jamu. Black pepper halia semua tak boleh. Jadinya kan membazir kat situ. Tunggu anak pulih baru la nak makan apa pun takde effect baby. Bengkung, pun sama ikut nadan awk. Mcm saya ada bengkung tapi tak pakai sangat sbb malaysia panas 😂 kalau awk jenis tak tahan, jaga diet dan pemakanan pun blh buat perut awak kempis.

Set berpantang saya xbeli sbab CL uruskan smpai la buat penutup pantang smua dia buatkan. Bengkung saya ade beli tp CL pakaikan bengkung yg dia bawa sbab ade cara nak pakai bukan trus wrap camtu je. Ade step2 mcm first pakai bawah tarik naik dlu peranakan and perut tu for 3 hari, pastu baru wrap yg perut je for 4-5 hari. Lastly baru wrap smua pinggang perut .. 😅😅😅 nak ckap tak reti sbab CL tolong pakaikan hari2.. tp lebih kurang camtu la. Sbab saya upah CL tradisional.

jgn membazir duit dgn set berpantang spt jamu bagai. jamu sampah. merosakkan badan rosakkan kidney. jamu panas. esok kuning anak tak turun2 baru tau. makan ral food yg healthy je dlm pantang. jgn terpedaya dgn omok2 jamu tu harus. choi.

sy siap bw labour kit (param,pilis,sabun herba) ke wad..lps bersalin terus bleh guna,bdn pn segar je.. set pantang lak better bl yg betul² perlu,utk cepatkan luka baik,vita c,kalsium dan lecithin (bantu lancarkan susu bdn)

sye gne CL smggu.. so memg xde bli set2 pantang kcuali bengkung.. bengkung pun bli yg jnis strap.. jrg pki.. Sye tgk CL gne produk sari ayu.. losen panas, mandi plak guna set uncang mandi herba.. tu je la

Untuk saya sendiri, my mom belikan set aafiyat. Tapi tak sampai 10x pakai. Itu pun on off. Ikut mood sebab tak suka bau herba dan renyah untuk saya hehe

tak wajib beli pon dear. sy anak masok 2. xbeli apa2 set berpantang pon. cuma bertungku, mandi air daun yg mak kutip dgn panggil tukang urut ja.

tak wajib, byk je brand @ jenis yg dtg 1set @ satu2, beli yg mana rasa akan pakai..