Baby 6 bulan

Hello mommy, nk tanya la, baby dh msuk 6 bulan 12 hari, first day bagi bubur nasi kosong blender.. anak nangis tak mahu makan, dia muntahkan balik, sampai la hari ke 3 saya buat bubur campur lobak dan ayam pon sama dia tak mahu makan, buntu fikiran saya. Last saya dah fedup, saya belikan nestum beras untuk dia sbgai percubaan, masih dia tak mahu makan juga, menangis nangis.. sekarang saya pun tak tahu nk bagi makan baby saya mcm mne.. bagi juga tapi bila nangis saya terus stop la , saya dah cuba pujuk mcm mcm cara, sy stop sbb dia jenis kuat mengamuk, kuat menangis.. dari lahir jenis high demand. Buntu fikiran nk bagi makan mcm mana, sesiapa ada pendapat mengenai kebuntuan saya ni. Tq semua. #firstbaby #pleasehelp #firstmom #bantusharing

12 Balas

takpe jangan emosi sis ... ada juga baby yg masuk setahun lebih baru nak makan ... biasa 6 months lebih kepada nak kenalkan jeh ☺️ kalau rajin makan berkumpul satu family depan dia mungkin boleh tarik minat dia sikit2 . Memang hilang sabar kadang2 , saya plak jenis baran .. tapi sebab dia baby lagi dia tkmau saya stop jeh . Tapi standby buat sikit bubur hari2 kalau nampak dia mcm tergapai2 nk mkanan kita baru saya suap bubur dia .. mula2 boleh la sesuap dua ... nanti InsyaaAllah lama2 dia terima makanan ... hihi tapi bila dah besar boleh makan mcm kita baru lah saya tk bagi dia demand . Anak buah saya ada yg kecik2 makan pedas dah elok jeh baru 2 tahun sebab bapa nya rajin makan depan dia . setiap budak lain2 ada yg cepat menerima,ada yg lambat. Semoga kuat sis 💪🏻😂 kdg2 bdk high demand ni , dia memang jenis kuat mengamuk org ingat kita manjakan 🫠 org taktau kita hilang sabar hari2 hahaha

7mo ago

btul mommy.. kdg org ingt kita manjakan tpi sbrnya klu bleh kite nk dia mcm bby lain yg easy going tu.. bby mcm ni kite kne bykkn bersabar je.. skrg pon sy mmng bgi tpi ikut mood dia je, dpt 2,3 suap pon jdi lah wlau pun dia teriak.. jnji dia mkn, kdg ade jugek mkn dpn dia, ayah dia dgn sy.. terliur dia tpi bila dia yg makan, terus jdi lain. huhuhu

High demand utk o- 3 bulan, memby ank sis take time nak accept sesuatu yg baru, ank sy pun mcmtu jugak 6-8bulan x bape nak makan, pastu alergik dgn curtain food, nk variasi kan mknn dia tu kdg terhad, tp takpe tetap bg peluang ank nk explore mknn. Semua tu proses, insyaAllah lama2 nnt dia terima.. Rajin bersihkan mulut dia, bg dia pegang sudu mangkuk. . Mkn sama2.. Demo depan dia. 9-12 bulan nnt lain pulak gaya nanti.. Jgn putus asa ya. Penat tu iya tapi insyallah ada hasil nya nnt.. Takda yg sia2..

8mo ago

itulah mommy smelah sy, berat sy pun turun jugak.. dgn penatnya.. dri lahir mmng mcmtu.. thanks mommy atas komen

anak saya pun dulu high demand jgk.. masa dh start solid pun dia susah makan jgk.. now 1y3m.. masa 6 7 bulan tu dapat 1 2 sudu kecik pun syukur sgt dah.. masa tu makan 1x je sehari.. enjoy the journey, rendahkan expectation.. bagi dia explore je . 6bulan minum susu je, tiba2 kena makan kn.. sabar je la kita yg menghidang ni... mampu doa je semoga anak nak makan.. makanan yg baby makan harini tak semestinya esok2 dia nak.

7mo ago

jgn lupa bagi main rumput pasir etc.. messy play

Takpe. Ibu jangan letak high expectations dekat anak. Bawa bersabar, sebab dia baru nak belajar makan. Elakkan set dalam kepala, anak kena habiskan semangkuk/sepinggan, 1-2suap pun dah cukup bagus untuk permulaan. Jangan paksa juga, nanti boleh lead to trauma. Keep on offer. Kalau dia nangis tu dah boleh stop, mungkin dah sampai masa nak susu @ tidur. Atau penat... Biasanya anak saya camtu la.

8mo ago

ok terima kasih mommy atas komen..

Takpe sis kalau baby tolak makanan..memang pun sebab masih di peringkat awal lagi..deria merasa baby belum kuat lagi..yang penting jangan putus asa je kalau membagi walaupun 1,2 suap..kalau masih 6 bulan baby memang begitu ada yang terus buka mulut dibagi makan,ada yang langsung tidak mahu..yang pasti kita sebagai ibu kena besabar.😊

7mo ago

thanks mommy atas kata positif.. inshallah akn kuat, sbb first mom kn.. tk tau pape.. tambah plk anak jenis hyperactiv mcm ni.

nanti try buat mirepoix. sng je buat homemade, letak dlm bubur anak. nk buat bbur ank pun awak letak butter tnpa grm skit, tumis bwg puting ,letak air+beras+sayur+ayam +mirepoix , then blend.. sy buat mcm ni ank dh mau mkn byk skit dri sblum ni.. mkn sy bg kerap. 3 kali sehari sbb ank mkn skit kn. ank sy 6 bln 25 hri

7mo ago

6 bulan ni dh boleh resepi yg tumis tumis ye.. sbb x prnh try lgi, mirepoix tu mcm perasa ke mommy? sy akn cuba ikut mommy ajar ni ye.. thankss

anak sye 9 bln.. kdg mcm nie jgak.. smpi stress sye x tw nk wat cne.. then sye stop bg dye mkn.. esok or lusa bru sye bg mkn.. tyme tu mood sye pun da ok n ready nk hadap new challenge.. sye tw sis penat kn so take a break ye.. nant comeback stronger! jauh lg pjalanan sis.. jgn give up tlalu cpt..

8mo ago

terima kasih mommy, tu la sy x keseorangan rupanya.. ramai mommy mcm sy rasa fedup juga😅

awak takpee.. utk permulaan ni mknn utk bahy tu bukan utk bagi kenyang, tapi utk baby kenal2 tekstur makanan pejal. So its okay kalau 23 suap je memadai. Sambil suap dia, sambil main² dgn dia, biar dia dalam mood happy time nak makan tu..

8mo ago

itulah.. hri hri sy mencuba cuba walaupun reaksi dia ttap sme.. smoga akn dtg dia ok dh pasni.. thanks mommy atas positife comment..

tkpe klw baby blom nk mkn. sbb die msih brgantung dgn susu spnuhnya. mknn x bg die kenyang pon. klw die tknk bubur, kenalkan die dgn biskut/puff utk baby sesuai umur 6 bulan. mungkin tekstur tu die nak

7mo ago

itulah mommy skrg cuba bgi buah, alhamdulilah dia ok, cuma buah pisang je dia mahu.. tkplah jnji dia mkn skit skit.. risau berat x naik je.. will try to tukar tekstur, mungkin dia ada kesukaan dia yg kita tak tahu

Harini first day baby sy mkn jugak, dia ngis tpi pujuk2 dpt lah sumbat 4-5 suap. Saya n suami pun risau yg bby saya tknk mkn. Alhamdulillah, Mummy jgn putus asa ya!