preggy

hello mommy nak tanya saya dah 8week dah buat buku tapi doktor tak bagi asid folic perlu ke saya beli kat farmasi?

23 Balas

sye sebelum pregnant daa amik acid folic bila check swasta dia bagi juga acid folic tapi dia cas laa, then time kandungan 9minggu pergi buat buku pink doc KK tak bagi just bagi vitamin je, tapi apa pun sye amik acid folic yg kat farmasi je, kadang doc KK bukan semua ubat dia bagi.

Folic acid kt pharmacy banyak sis.dekat watson ke. Apa2 jenama pun ok. Walaupun yg 1 keping rm0.60 tu. Pun ok jugak. ... Sbb yg gov suppy folic acid yg sama juga. Tak payah beli mahal2 jenama appeton ke, apa ke. Yg biasa pn ok. Makan hari2 waktu yg sama

4y ago

Sehari makan 1 biji je. Ckup. Either 400mg@500mg. Makan 1 biji saja.

Yes please go buy sis, acid folic tu perluuu nak2 awal kehamilan ni. Org yg baru cadang nk pregnant pun dah kena makan acid folic 3mnths before apetah lg dah hamil sis. Beli n consume everyday ye

4y ago

Aah.. Btul tu.. Acid folic penting..

Sy kdg2 suke beli sendri, sy tolak kk bagi sbb sy pk ada yg memerlukan sbb ubat government bg terhad sgt2.. boleh je nak beli kat luar..kdg2 pon nurse lupa bagi..☺️

Beli je kt farmasi sis...sy sebulan kwin sy dh amalkn makan asid folic...sy beli apaton pnye untk 1st smster amek 400g Kalau dh 2 n 3 smstr amek yg 500 hinga 600g

Saya makan iberet dari before pregnant smpai bersalin 😁😁 pilih iberet sbb kena makan sebiji je... Harga dalam rm25.. So bole je mkn folic acid.

Better call the doctor about folic acid. As some folic acid sold in pharmacy may not suitable for you. Like the dose of it etc.

Kalau doktor bagi ubat obimin dah tak payah makan folic asid sebab obimin tu dah merangkumi semua vitamin+folic asid...

Boleh beli sendiri sis dekat klinik swasta atau farmasi . Kalau dekat tempat saya RM15 😊 not sure harga sama ke tak

Beli je dkt farmasi.. 1 papan bru rm1.. Boleh je buat buku masa 8 week.. Buat buku bfore 12w