Anemia hemoglobin

Hi mommy nak tanya, memang sekarang kalau nak check hb kena cucuk kat lengan ke tiap bulan? Dah tak cucuk kat jari. Semua klinik ke macam tu ye?

4 Balas

Cucuk kat jari tu sebab guna mesin simple je, utk bacaan hb sahaja, biasa kat klinik desa atau klinik kecil. Kalau cucuk di lengan tu utk klinik yg ada makmal, utk bacaan detail isi kandungan dalam darah selain hb, palette semua tu. Saya dah pernah merasa dua², tapi yg paling best cucuk kat jari, mudah takde nak cucuk jarum panjang ambik darah 1 botol. Lagi macam saya, jenis susah jumpa urat, memang seksa sikit 😅

2y ago

tu lah saya kecik halus orang nye, takut jarum. kena pulak tiap kali checkup kena ambik kat hb lengan. sebelom ni preggy ambik kat jari je. alhamdulillah hb cantik. tapi la ni katanya cantik ke tak hb kena ambik kat lengan jugak 😭 seram

x pasti pula cucuk hb di jari. Setahu sy yg cucuk di hujung jari tu untuk check gula semasa sbb nk darah sikit sahaja kn. Dah bertahun2 experience kalau nk check darah untuk hb nie mmg akan ambik di lengan yg nampak salur darah kita tu. Pregnant atau x pregnant mmg akan ambik di lengan untuk check hb.

2y ago

yeke sebab mase first pregnant ambik hb cucuk jari setiap kali checkup, second preggy ni ambik kat jari jugak untuk booking lepasni katanya dah tukar kena ambik di lengan tiap kali checkup

saya pon tak pasti, 1st kk cucuk darah kt lengan, bila tukar kk sbb nak bersalin kt kampung just cucuk hujung jari je. lain kk lain prosedur agaknya

2y ago

saya kkdesa je , tapi kena hantar pegi kk lain untuk ambik hb saja, katanya semua dah tukar sekarang tu nak kepastian

Setahu saya cucuk mcm biasa.. Kalau cucuk kat jari je, tu check gula.. ini yg setahu saya laa ~

2y ago

saya first preggy ambik hb cucuk jari tiap kali checkup kkdesa je, tapi kali ni procedur katanya semua dah lain pulak