Baby Jaundice

Hi mommy, nak tanya mcm mana nak hilangkan kuning baby? saya dah hari ke 14 tp masih ada kuning. naik turun. bagi susu badan sejam sekali dah. selang kan dgn formula pun dah tp masih ada kuning. kesian tgk baby ambil darah je. any tips mommy

6 Balas

Sya darah o+, kurang dari 2 minggu bacaan kuning anak saya dari 203 ke 75, sempat kena tahan dkt nicu tapi tk sampai 1 hari, sempat nurse tnya makan apa sbb jarang jumpa bby usia 10 hari kuning daa trun banyak, alhamdulillah.. tips saya.. 1) make sure bby df setiap 2-3 jam, lagi kerap lagi bagus supaya dia kerap membuang dgn banyak. 2) mandikan bby dgn daun tangan2, daun belimbing buluh dan daun peria katak (rebus ambil air shaja) - boleh google kalau tk tahu. 3) si ibu plak boleh ikhtiar minum susu kambing, any brand pun okay saya minum jenama hi goat, makan kurma ajwa, anggur hitam (seedless) 4) elakkan makan benda2 yg panas cth: halia, serai, kunyit or any food yg guna kunyit sebagai pewarna.

Baby sy, kali ke2 check kuning x ada dah kuningnya.. sy just bagi minum byk susu & pastikan dia byk kencing & berak. Sy slalu urut tapak kaki dia supaya dia senang berak.. selain dari tu, mama sy bagi baby mandi air daun belimbing asam (ini petua dia jak, x pasti jg lah ada kesan ke x 😅) tapi selama baby sy ada kuning, mmg mama bagi mandi dgn air ni..

3mo ago

mandikan baby dengan air daun kucai ( bland ) campur air asam jawa.. tapis buang habuk daun dengan asam jawa.. tambah air suam.. mandikan baby pagi dan petang.. baby saya kuning turun dengan cepat guna petua ni.. semoga baby awak cepat sembuh dari demam kuning..

klau ibu darah o mmg agak lmbt awak .. baby sy prolonged jaundice 32hari .. siap amik darah kt tgn dgn amik sample air kencing .. tp mmg xde masalah pape baby, hati semua okay .. doc kata mmg lama sikit sbb faktor darah ibu .. n rawatan baby jaundice ni ada 2 je, bagi susu kerap dgn duduk bwah lampu tu ..

3mo ago

Takde kaitan dengan darah O.

Anak saya prolong jaundice n apa yg saya buat selalu jemur baby pagi2 dalam 20mins gitu,lepas tu mandikan gunabuah n daun kundur pagi petang,kerap bagi susu smda badan atau formula supaya kerap membuang,n minum setitik 2titik air anggur hitam tu. tp tetap kena hati2 sebab x smua baby sama.

Saya bagi baby mandi dgn mandian herba kuning kat kedai cina. Susu badan sis pam ya, sebab baby kuning dia x larat hisap, dia penat nak tido. Kalau pusat dah luruh, cukur rambut, org kata cepat turun, ni apa yg saya buatlah...

awak cuba ikhtiar dengan Nahla Balm, cari dekat tt. Saya ibu darah O+ orang kata anak kuning akan turun lambat. Tapi Alhamdulillah ikhtiar guna balm tu je sekejap je bacaan dah turun bawah 5

3mo ago

Ya sy pon guna nahla balm. Alhamdulillah turun kuning anak