Punggung Baby

Hi Mommy ! Mcm mna yaa cara nk baikkan punggung baby yg melecet dan kemerahan ?? X tahu mana silapnya, kesian sgt tngok.#ingintahu #pleasehelp #bantusharing #seriusnanya

Punggung Baby
62 Balas

1.lampin kena selalu tukar. max 3jam skali. kalau berak direct tukar. kne slalu selak/bau pampers baby. ada bau tahi ke x. tkut dia berak kita x prasan.. biasa kan berak boleh dengar bunyi kentut skali berak.. kalau kencing pon tengok jugak. stiap kali main dgn bby tu,boleh je slalu pgg pampers dia. rasa2 pampers tu tkut dah penuh air kencing ke.. sbb kadang kita xprasan. even bru tukar sejam pon tiba2 penuh. 2. pampers. mungkin janis pampers tak sesuai kulit baby .mungkin kulit yg sgt2 sensitif. boleh beli pampers yg super soft mcm drypers ke. lagi mahal lgi tinggi kualiti pampers. tp tu smua bergantung pada kesesuaian kulit bby jugak. ada yg pakai hrga biasa tp ok.. 3.beli nappy cream. sudocrem/lain2 brand. boleh tnya farmasi. 4. wet tissue. kalau guna wet tissue cri yg takde wangi2. alchohol free. biar bau tisu basah semata2. sy beli wet tissue kt momohouse. brand momohouse. mcm sy kalau ank kencing sy guna wet tissue. kalau berak mmg direct basuh bontot guna air paip. lgi satu kalau guna wet tissue, lepas lap tu kne keringkan . standby 1 lagi tuala kecik khas untuk lap bontot/kemaluan dia. kalau prempuan lap celah2 jugak. jgn kasar2. dab lembut je. kalau salah cara pon boleh rengsa kulit. ksian bby.

1y ago

tq infonya sis , saya nak tray pada baby saya , sebab saya punya babypun sama bontot dya merahh sangat , kasian tengok ..

1. kerap tukar pampers baby... sapu cream bepanthen(recommend sgt.. dlu anak sy sapu ni dua hari dah kering).. lepas basuh punggung baby.. lap kering guna towel.. sapu cream tu.. pakai pampers.. 2.tisu basah baby.. pasti kan guna yang natural.. no alcohol & yang tiada bau wangi2 tu. contoh tisu basah jenama Huggies 3. boleh basuh punggung tu dengan air.. pastu lap kering.. 4. tolong jangan terima nasihat letak 'tepung' kalau kita jumpa dokter.. pernah dengar dokter cakap ' letak tepung pada mana2 luka ' NO.. sy sertakan link tisu basah n cream.. kalau tidak sesuai dan makin teruk sila bawa ke klinik ya.. cian baby tu.. smoga baby cepat sembuh.. apapun ibu suda buat yang terbaik.. jangan down.. usaha lagi supaya punggung baby cepat baik💞 https://shopee.com.my/product/293939584/8184737615?smtt=0.24730675-1669645869.9 https://shopee.com.my/product/229102579/4529424980?smtt=0.24730675-1669646128.9

alaaaaa😢😭 Cian nye dieeee.. puan anak kulit sensatif ke? Mak saya nurse Di hosp bahagian labor room..dia bagi tips dekat saya...saya kongsi ngan puan ya...hmm diaper kene tukar 2-3 jam sekali. kalau dia poo poo please tukar serta merta ya puan. Jgn bubuh bedak ke apa apa ke kat area private baby ya puan. kalau boleh jgn la pakai wipes Tu sebab kadang Tu baby sensatif. pakai tisu and air je utk lap Di private area dia. Tisu basahkan ngan air then lap or dap dap je..then keringkan...hmm kalau diapers saya tak pasti puan pakai diapers apa...kalau baby tak tahan diapers Tu tukar lain ye puan..kalau nak yg bagus...Mamypoko..Apple crumble..Huggies...saya pakai Mamypoko airfit Tu ade olive oil...puan try an error ok... yg melecet Tu puan Tanya doctor cream apa yg ok sebab skin baby sensatif tambah lagi pakai diapers kadang Tu berpeluh dia...puan jgn risau insya allah ok Tu..

1. jgn guna wipes tissue, lebih2 lg wipes tissue ada alcohol. 2. kalau pempers bnyk lagi blom guna , teruskan je guna tapi 2 jam skali check if kencing dh bnyk terus tukar...if berak cepat2 tukar... keadaan kulit baby dah mcm ni pastikan kering sahaja... xperlu sapu apa2 krim sbb nnt makin lembab kulit makin lmbt baik... mummy bnyk keje sikit lah sbb kena rajin tukar n check pempers baby... baby sy ank no 3 ni baru 1mnth , sy cuci guna spray air pancit2 tu if dia kencing sahaja... or guna cotton ball dgn air suam if dia berak.... lepas cuci dap2 dengan tissue bg kering... baru pakaikn pempers... kdg cotton ball habis sy basahkan je facial tissue yg biasa tu dgn air suam, basah2 tu buat cuci bontot baby... asalkn xmelecet😅...

Allahu,,kesiannye kt bby..bby sy pom teruk jgk melecet smpai sy pom ngis tgok melecet dy..pkai krim zinc oxide yg doktor bgi tpi x berkesan malah makin teruk..pastu sy guna minyak nie..Alhamdulillah first guna dh nmpak mcm kurang..skrang makin elok tempat melecet anak sy..pastu sy tukar pamper guna huggies airsoft..sblom nie guna dryper tpi x sesuai dgn bby sy..sis bleh cuba guna yee..mak mertua sy ckp kt shopee ad jual..bleh guna tempat2 merah atau melecet kt bawah leher/ketiak/pelipat2..satu lgi kne kerap tukar pamper😊

hi sis, kena selalu tukar lampin si kecik tau, pastu kulit anak sensitif ke? mungkin dia tak sesuai pampers jenis tu. try check yg lembut untuk kulit sensitif ok. lagi satu nak hilangkan melecet camtu maybe boleh try mama’s choice diaper cream, anak saya pun saya tak pernah stop sapu cream ni dari umur 5 bulan sampai dah setahun lebih ni. better la sbb dia cam cepat legakan merah merah tu. maybe sis boleh try jugak :) harap membantu!

teruk nampaknya tu. kesian baby. try tukar pampers. sy dulu anak tak sesuai pakai pampers yg permukaan dia kasar mcm drypers wee wee dry tu. sy try pampers yg lembut mcm huggies or drypers sensitive tu baru dia ok. sebelum pakaikan pampers, lumur bontot dia dgn sudocrem dulu. pastu tengok baby wipes yg awak pakai, mungkin beralkohol or ada fragrance or kesat sgt? kalau ya, better spray dgn air je and dap dgn tisu lembut.

sy ada tgk kt tiktok baby hack: time sihat pun sapu vaseline sbb kdg pampers menyerap kuat buat kulit baby kering & sensitif. & bila ruam naik, pakaikan nappy cream (sudocream, bepanthen, drapolene). & mmg elakkan terus wet tissue. kalau nak guna pun kena bilas dgn air & guna tisu/kain lap biasa. pilih wet tissue yg alcohol/fragrance free.

Basuh berak n kencing pakai tisu basah ke? Tisu basah ni mmg bole buat melecet. Sy sediakn spray air, bila kencing spray aje. Kalau berak, pakai tisu basah pon akan bilas balik dgn spray. Bole try sapu cream benpathen or maybee diapers yg tak sesuai.. kalau semua tak elok jgk, kene pakai napkin kain org kata. Sampai baik br try balik pakai diapers.. 😬

SILAPNYE awk lambat bertindak..spttnye msa jd sikit2 tu awk rawat dh..nie dh teruk awk bertanya dlm nie..spttnye bawak jmp doktor..sbb doktor know the best way cra nak rawat..boleh bkn xboleh klau nk tny dlm nie atau kgsi pengalaman.. tp kesian anak..sakit tu..😭😭😭..terok sgt nmpk..pttnye bawak ke doktor yg penting.