Punggung Baby

Hi Mommy ! Mcm mna yaa cara nk baikkan punggung baby yg melecet dan kemerahan ?? X tahu mana silapnya, kesian sgt tngok.#ingintahu #pleasehelp #bantusharing #seriusnanya

Punggung Baby
62 Balas

Kesiannya baby🥺. Mgkin x sesuai dgn pampers. Try stiap kali berak / kncing basuh dgn air & sapu sudocream. Kerap tukar pampers. Msa newborn ank sya penah jd mcm nie sampai brdarah bila lap sbb kulit baby fragile. Sya try cara di ats tu la. Alhamdulillah smpai skrg pakai sudocream bila merah² cpt je hilg. Sis bleh try

Dh teruk cmni sis baru nk cari jalan penyelesaian. Jgn gunaa wet tissue. Sediakan air basuh dlm botol spray and tisu biasa. Lap najis baby mcm pkai wet tissue. Spray air smpai btul2 cuci2. Asal berak ja teruk cuci. Jgn tunggu diapers baby penuhhh. Allah 😭 kesian sy tgok. Kita yg tua ni melecet sikit pon menjerit

Kesiannya baby. Awak kena tukar jenama diapers, tak perlu wet tissue, baby kencing atau berak terus tukar (tak perlu tunggu penuh), cari diapers/ nappy cream. Saya pakai sebamed diaper cream. Satu lagi kalau awak tak pasti nak gunakan diaper cream yang mana. Awak boleh pergi ke klinik ya.

teruk ni melecet, dulu anak sy jadi mcm ni siap kena tahan kat wad 5hari.doc suruh tukar diaper lain kerap tukar wlu x penuh, jgn pki wet tissue,letak nappy cream@zinc oxide.pastu rendam punggung baby air garam yg melecet ni nmpk kering(air garam tu sy beli yg normal saline kat farmasi)

Sy rsa awk kena tukar pampers.. Maybe pampers tu x sesuai dgn kulit ank awk.. awk kena selalu tukar pampers ank awk.. X perlu tnggu dh penuh bru nk tukar.. Dn pergi mna2 farmasi beli crime merah utk ank awk.. Mcm sy.. Sy pkai cream ni.. Alhamdulillah cepat baik..

2y ago

Ye.. Dia utk kegunaan luar sja...

Cuba tukar pampers yg longgar sikit n lembut lpstu serapan pastikn 4 jam skli tukar..klau dlm pntg lgi Sy ank first dlu setiap Kali nk susukn Sy tukar je x kira bsh ke x..lpstu Cuba try letak sudo cream blh bli dkt farmasi,mhl la sikit tapi😊 cream tu bgs cpt jgk hilang nnt ruam tu

kena tukar pampers selalu mommy..Jangan biar basah..N kalau basuh guna air jangan guna wet tissue tuh..Anak first saya dlu gni juga..Sya xpkai kn diapers..Saya guna lampin n lapis lampin tu ja..Kalau g klinik n jalan ja saya gna diapers..Pastu saya gna sudocream beli kat watson..

try cream Bepanthen, memang cepat lega...anak saya masa newborn kerap berak, dlm sehari kadang bole smpai 10x...punggung dia melecet mcm ni la..lepas pkai cream bepanthen kulit dia cepat sembuh..1 lagi elakkn wet tissue kalau anak berak direct basuh dengan air je

sis sapu pakai Vaseline atau tepung ubi buat sementara jangan Pakai diaper pakai napkin klu basah tukar sampai sihat . dan boleh pakai diaper lebih baik diaper Huggies dulu anak saya ada kena masa baby . jgn pakai wet tisu baby mungkin sensitive kulit baby

Pkai pampers apa ? Ank sy xboleh pakai drypers, beli jenama lain nk tgok dia okay yg mana.. jgn pkai wet tissue, guna air atau letak dlm botol spray saja pastu dap dap dengan tisu kering.. sapu drapolene tiub warna pink Alhamdullilah 2 3hari terus baik..