Tidur malam bukak lampu? Boleh turun kuning baby?? Nonsense

Hi mommy, mana yg ada anak kuning tu jangan risau. Tapi risau tu kena ada sikit lah sbb bahaya kan. Org dulu2 selalu ckp anak kuning tidur jgn tutup lampu. Nanti kuning naik. Mengarut ya benda tu. I sampai gaduh jugak gn ibu i n mil i. Btw kuning anak i tinggi n sebulan jugak anak i kena sbb i darah O. Bagi i, bukak lampu waktu tidur tu sangat lah x sihat utk diri. I tanya doc n doc kata xda kait mengait pun lampu dgn kuning anak. Lampu yg hospital pakai warna biru tu, tu lampu khas ya. Dia pancarkan kat baby pun ada had masa dia. So kalau korang nak tidur yg tenang waktu malam tutup je lampu tu. Dari tutup lampu tu i dpt train anak i waktu tidur. Dari newborn kena set kan. Dia baby wak tak boleh fikir lagi. Kita boleh set tidur diorang. I pukul 9:00 p.m. je terus tutup lampu, bagu tek n bukak surah. Dalam 20min anak dah lena. I pastikan lena betul2. Sampai lah dia sekarang pukul 9 malam mmg auto mengantuk. Walau i dgn husb keluar makan or beli brg dapur pun dia akan lena dalam stroller. Bangun pukul 6:30 pagi. So mmg senang kerja i. I cikgu kena gerak awal. Mmg memudahkan Alhamdulillah. So mummy itu anak awak, awak set diorang. Ibu n mil kita tu, awak ckp baik2. Kata doc cakap tu cakap ni. Diorang percaya punya. So ni bagi pendapat i, korang boleh try. Kita pun dapat rehat malam awal. Tapi jgn lelap mati, kena susukan anak jugak tiap 2 jam ye mommmy.

1 Balas

Setuju. Memang betul pun tiada kaitan. Tapi tak tahu kenapa masih ramai lagi yang percaya. 😅