shamming warna kulit baby

hi mommy, maaf saya nak tanya memang orang sekeliling suka judge baby yg kulit tak cerah ke? bagi saya semua baby comel tak kisah warna kulit ke size baby ke. sampai ada 1 masa tu ada 2 baby sorang cerah dan sorang gelap sikit ,semua org puji dan main2 dengan yg baby kulit cerah.. bila dengan baby kulit gelap takda pula cakap comel, yg dorang cakap “hitam kulitnya” “gelapnya” “masa preggy mkn kicap ke” . baby baru 1 bln lebih dan memang ada kuning tinggi. normallah kulit macam burn sikit sbb lahir memang putih merah2. dan ikut genetic ibuayah juga warna kulit tpi jangan sampai membanding kan. Jagalah perasaan ibu tersebut. kena ingat kita semua ciptaan tuhan. ada sesiapa yg ada pengalaman macam ni tak? boleh share? #ingintahu #firstmom #firstbaby

40 Balas

Mcm sy lah wak, anak sulung sy laki putih mcm mat salleh. anak kedua perempuan and kulit hitam manis. Makcik2 bawang biasalah, siap cakap laa ksian anak pmpuan kau hitam ye, ptut abg la hitam pmpuan kena putih2 😂 sy diam je ehh geram pun ye. Biarla anak sy hitam ke putih ke yg penting dia sihat sudah la. Sy pekak telinga je maleh nk menjawab sbb kalau menjawab kang bernanah telinga makcik tu. 😂

Dorang tu tak fhm konsep tu sis. Warna kulit logik nya mestilah ikut genetic. Kalau sy, sy bidas je balik “asal kena putih melepak lak, dah mak ayah baby ni kulit gelap tang mane nk cerah nye” haa tepek mcmtu. mcm sy , sy cerah sikit la dri husb. Sy dah brsedia kemungkinan anak skin kaler mcm mne. Tak pnh terlintas nak pk ape kate org. Pelik jugak ye dorang ni pemikiran mcm mne entah ler

Next time kalau sis dgr drg ckp cmtu sis xyah jmpe dh.. org msia ssstgh mmg mcm tu smua bnde nk shaming.. care drg seolah yg kulit cerah ni semua comel even mate sepet muke pn bese2 je pn pdhal yg kulit tan ni rmai je comel2..tp sb pemikiran drg mmg sempit cmtu.. so sis biakan je.. yg penting sis x shamming warne kulit anak sis.. kesian baby tu.. xfhm btl dgn org mulut puake ni..

org malaysia mmg mcm tu. tu yg sampai ade mak2 mintak tips nk anak putih bagai2. dh kalau genetik tu hitam2 si tampok manggis mne dtg nye anak dpt kulit cerah mcm mat salleh tu. tah sape tahh dok momok2 kan kulit putih tu cantik kulit hitam tu hodoh. menyampah betol. dri yg kecik sampai yg tua sibuk nk kulit putih.

Anak sy 1 bulan 25 hari. Ada hari dia cerah ada hari dia gelap. Baby hari2 berubah rupa. Ada hari org dtg masa dia gelap mesti ckp ikut kulit sy. Bila hari dia cerah ckp sebiji bapaknya. Sy layankan aje. Sy hari2 tengok comel je anak sy? Dorg ckp apa2 jgn ambik port. Bukan dorg yg tengok keletah comel anak kita hari2 sis. Kuatkan diri ya. Love

normal lah tu. mulut org kan. anak sy pun gelap lepas kena kuning. sampai skrg pun muka je putih, yg lain gelap sikit sedangkan sy dan suami putih. tapi sy tak kisah pun yg penting dia sihat and dimata kami dia comel 😂😂 kalau org tanak main dgn anak sy pun sy lg suka sbb sy risau org cium2 dia. ambil yg +ve je sis, insya Allah happy.

laa . sy rasa smua bby comel . apa kaitan makan kicap jd bby kulit gelap . mak sy hri hri mkn milo masa pregnant kakak sy .takde pulak warna milo kakak sy tu . elok je . sy sejak pregnant suka mkn aiskrim lime hijau tu . nt anak sy kaler hijau ke 😌 suka sgt shaming kulit bby . jnji comel , sihat . sudah ler .

Abaikan je sis... Mulut org ni kita memg x bleh nk tutp... Sy pn pernah ada pengalaman cmni, tp abaikn je... Klau dfkirkn sngt hati kita y sakit nnt...sepupu sy lg kesian, ank gelap smpai neneknye x mengaku cucu, plik manusia ni sis, jgn d lyn k...jnji ank kita sihat, tu paling pnting... Pd sy la😉😉😉

Saya tak ada pengalaman tu, tapi saya faham rasa dibandingkan, nak nak lagi org bandingkan anak kita. Sy ckup tak gemar bila org bandingkan rupa paras ni. Bukan kita yg custom dia nk bntuk cmna, Allah yg cipta dia. Apa lah salah budak kecil tu nak dibanding banding rupa paras nya.

anak saya dri kecik smpai sekarang dh 2 tahun 10 bulan , kulit dia gelap smpaikan pegi mana² org akan tanya ayah dia india ke padahal ayah melayu mak melayu , tp saya tak kisah sbb anak saya besar dgn sihat, tak dak masalah penyakit itu pun dh syukur,