Gugur lagi!

Hi mommy, ini kali ke 3 saya keguguran scara berturut-turut...😭😭😭 Kandungan pertama dan kedua, kandungan mmg tidak ada heartbeat dari awal scan dan sy ada spotting, kemudian gugur jatuh sndiri pada 10w. Tetapi yg ke 3 ini, sy lebih berhati2, jaga makan, krgkan buat kerja berat, ambil folic acid consistent, ikut nasihat Dr start anbil duphaston dan cardiprin. Saya juga tak ada spotting lgsung, sempat buka buku pink.. sehinggalah sy dtg check utk 13w(3bulan), tiba2 sonographer tak jumpa heartbeat. Saya terus bergegas ke KPJ, consultant juga tak jumpa heartbeat & mgesahkan saya missed miscarriage. Saya kemudian pergi ke Hosp kerajaan, pakar disitu juga bpendapat demikian...saya akan admit lusa utk induce dan keluarkan janin scara normal sbb janin dah ada tulang, jadinya proses D+C tidak sesuai. Ibu2, ada pgalaman atau kenal org yg pglaman sperti sy? Apa lagi yg tak cukup saya buat shingga gagal lagi kali yg ke 3 ni?😭😭

13 Balas

Kenalan saya ada 3 kali keguguran masa 8w, 12w dan 14w. Kali ke 3 tu dr siap ambil janin katanya nak siasat la kenapa tiba2 jantung baby boleh stop dah 2 kali terjadi. Tapi takde apa2 feedback dari hospital. Bila dia pregnant lagi sekali, dia cepat2 gi private hospital. Jumpa o&g terus. Dr tu terus dapat detect dia ada masalah darah beku time pregnant. Lupa nama penyakit tu apa tapi dia jadi masa pregnant je. Bila dia pregnant, dia ada darah beku and darah beku tu lah yang akan stopkan fungsi plasenta so baby pun tak boleh nak survive. Dr bagi dia makan ubat cairkan darah sepanjang pregnant. Alhamdulillah anak dia dah 2 dan tengah sarat lagi tu. Tiap kali pregnant memang dia kena makan ubat cair darah.

hi mommy. sy ada kawan pernah keguguran 2 kali. then bila dia pregnant kali ke-3, dia jaga betul2. dia x bgthu sapa2 sal kandungan dia kecuali husband dan family. dia x post apa2 kat media sosial. yela dia risau kalau ada org lain x suka. skrg alhamdulilah, dia da selamat bersalin. sy cuma share cerita sal pengalaman org lain. mungkin sis belum ada rezeki lagi. ada hikmah disebaliknya. ambil masa untuk bertenang dan jaga kesihatan. insyallah, bila da tiba masanya.. akan ada rezeki untuk sis..

Dr ada bgtau nk buat test knp gugur? Lepas ni nk plan utk pregnant blk sis jaga mkn, jaga tidur dan emosi juga. Sy dlu gugur 2x juga x lps tu sy jaga mkn, xmkn fast food, bykkn mkn ikan. Alhamdulillah raya thn lps pregnant dan baby dh 11 bln. Folic asid trskn mkn ye. Moga lps tu telur kite berkualiti dan janin sihat inshaAllah. Sbb sy baca keguguran 1st trimester ni disebabkn kromosom telur/sperma yg prob

Hi sis sy pernah gugur 2 kali . Sis dah buat yg terbaik just try to add walking setiap hari Simple workout (husband sekali) add extra supplement co10Q husband sekali ye Yg ni untuk quality telur dan tenaga. Suami isteri kena ada positive mindset and spend more time. Quality janin juga ada kaitan dengan early miscarriage. Selain tu check juga thalesemia.

hai sis sama laa dengan sy 2 kali keguguran...i feel you sis...😌😌...kandungan yg ke2 pon sy bbtul jaga pemakanan,ambil folic acid ,xangkat berat,xbuat kerja sangat ...kkdg taktahu ap yg silap lagi...semoga sis kuat ye insyallah ad rezeki lagi nanti...

inshaAllah mommy.. Ada rezeki. nnti semua tunggu disyurga nnti sambut then momny.. momy Cuba bersangka lebih Baik ya.. inshaAllah ada rakan2 sy begitu juga.. inshaAllah one day mommy Akan dapat lalui Sampai baby besar dan verada bersama momy nnti

cek genetik test sis.. saya dah 4x gugur 2019,2020,2021&2022 .. sy dh cek aps, thyroid n smua okay.. skli genetik test rupanya husband yang ada problem. lpas ni jumpa pakar lg ttg nslh gentik mcm mna nk da baby lg.. mukin ivf kot.. huhu

Salam takziah. Bukan rezeki tu sis. Kandungan first sampai third ni gap jauh tak sis? Lebih 6 bulan atau kurang?

6mo ago

1st dgn 2nd gap 6 bulan, yg ke 3 ni gap dekat..

mungkin bukan rezeki awk lagi, sabar ye yg penting awk dah berusaha jaga kandungan❣️

6mo ago

Terima kasih sis..

Sabar.. i feel you. Keguguran 1st pregnancy.. smpi hri ni truma